EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

125 млн.евро постъпления в КТБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

125 млн.евро постъпления в КТБ

mail12:01 | 08.05.2020прегледи 4000 коментарикоментари 0


След дългогодишни съдебни спорове, провели се в България и Великобритания, вчера (7 май 2020 г.) по сметка на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), постъпиха почти 125 млн. евро - сумата, с която през 2012 г. КТБ АД е финансирала придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК, съобщават синдиците на банката.

Положителната развръзка е огромен успех както за синдиците на КТБ АД (н), така и за хилядите вложители на банката, защото с постъпилите почти 125 млн. евро съществено се увеличават събраните парични средства в масата на несъстоятелността на КТБ АД (н) и съответно с нея ще нарасне сумата, която ще бъде разпределена между всички кредитори с приети вземания към КТБ АД (н).

Постъпления  в банката

Синдиците на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), информират, че постъпленията по сметката на КТБ АД (н) от обявяването на банката в несъстоятелност до 31.12.2019 г. надхвърлиха сумата от 1 млрд. лева.

Резултатът е вследствие от усилията на синдиците на КТБ АД (н) за попълване на масата на несъстоятелността чрез събиране на предоставените от КТБ АД кредити, осребряването на активи и обявяване недействителността на извършени прихващания. Съществен принос имат приетите от Народното събрание изменения в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), обнародвани в Държавен вестник, бр.22 от 13.03.2018 г. Срещу голяма част от длъжниците на КТБ АД (н) се водят по няколко съдебни дела по различни разпоредби от ЗБН и Търговския закон, като предоставените от законодателя възможности на синдиците на КТБ АД (н) за предприемане на допълнителни правни способи за защита на интереса на вложителите в КТБ АД бяха използвани и се използват по възможно най-ефективния начин, и резултатите го показват.

Вложителите в КТБ АД (н) също усетиха ефекта от действията на синдиците на КТБ АД (н), след като на 09.05.2019 г. им бяха разпределени 570 млн. лв., сумата от изготвената първа частична сметка за разпределение на събраните дотогава средства в масата на несъстоятелността на КТБ АД (н). В резултат на нея хиляди вложители получиха част от вложенията си в КТБ АД, като към 31.12.2019 г. общо изплатените им средства са близо 502.5 млн. лв., което представлява 88.16% от разпределяната сума.

Активно се работи и по изготвянето на втора частична сметка за разпределение на събраните парични средства от масата на несъстоятелността на КТБ АД (н), като се очаква скоро тя да бъде обявена в Търговския регистър.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg