EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1200 лв/дка стигна земеделската земя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1200 лв/дка стигна земеделската земя

mail17:55 | 20.03.2012прегледи 2487 коментарикоментари 0


Това коментира в интервю за EconomyNews.bg Добромир Ганев, зам.- председател на Националното сдружение Недвижими имоти /НСНИ/, управител на Форос.
Ива Стойкова
Г-н Ганев, какво се случи на пазара на земеделски земи през 2011 година?
Добромир Ганев: Като цяло пазарът на земеделски земи през 2011 година може да бъде отличен с изключителна динамика, както по отношение на цени, така и на търсене и предлагане. За разлика от останалите сегменти на пазара на недвижима собственост, тук развитието беше във възходяща посока, като най-голяма активност се наблюдаваше през периода от март до октомври. В края на 2011 цените на обработваемата земя - ІІ-ра и ІІІ-та категория, в някои райони достигнаха до 1100-1200 лв/дка, което доведе до временен застой на пазара, тъй като при тези цени и доходността на земите от рента, която обичайно е 7-8%, се понижи. Друг проблем, който възникна в края на годината е същественото изчерпване на ресурса, или с други думи – силно пониженото предлагане за сметка на търсенето.
Какъв е обемът на реализираните сделки спрямо предходните години?
Д.Г.:За съжаление, няма точна статистика за броя на сключените сделки със земеделски земи, но по наши наблюдения, предвид засиленото търсене през годината, броят им е значителен. Според официалната статистика, през 2011 година на територията на страната са сключени общо 222 733 покупко-продажби на недвижима собственост (с 22,13% повече спрямо 2010), като най-голям е делът на сделките с жилища и земи. По наши наблюдения, ръстът при покупко-продажбите на земеделски земи е между 15 и 25%.
В кои части на страната имаше интерес към закупуване на земеделски земи и с каква цел? Какви по-големина терени се търсят? Какви са изискванията на купувачите? Отговаря ли предлагането на търсенето?
Д.Г.:Интересът към земеделските земи беше голям на територията на цялата страна и сделки се сключваха навсякъде, но би могло да се каже, че най-атрактивни традиционно са районите на Добруджа и Тракия. Покупките бяха най-вече с цел обработване и производство на земеделска продукция и по-рядко с цел реализиране на доходност от рента. Най-активни на пазара през годината бяха фондовете за земеделски земи и средният клас земеделци, които търсят плодородни земи за обработване и реализиране на печалби от земеделска продукция. Плодовитостта на почвите е и основното изискване на купувачите. Търсят се по-големи окрупнени земи, най-често между 15 и 50 дка, докато парцелите под 10 дка се реализират значително по-трудно на пазара. Като цяло, обаче, предлагането е значително занижено, тъй като в трудната икономическа ситуация хората започнаха да осъзнават, че земята е най-голямото им богатство. Най-често те я продават, когато са принудени поради липса на средства, но най-вече с определена цел, например за решаване на здравословен проблем.
Какви бяха офертните и продажните цени на земеделските земи през 2011 г.? Какъв е ценовият спад спрямо предходните две години? Може ли да се каже, че настоящите нива са нормални?
Д.Г.:Като цяло, в различните части на страната цените са доста различни, но общото между тях е почти двойното покачване в периода март-октомври 2011 година. Така например цените на плодородните земи в Добруджа се покачиха от 600-700 до 1200 лв., а при най-големите окрупнени парцели могат да достигнат и до 1600-1700 лв./дка. В районите на Силистра, Разград и Русе продажните цени от 300 лв. в началото на годината, в края вече достигаха 450-650 лв. Нивата са доста завишени.
Какви са индикациите на този сегмент от началото на годината? Има ли по-висок интерес спрямо първите два месеца на миналата година?
Д.Г.:Както и през последните два месеца на 2011 година, в момента се наблюдава застой на пазара. Все пак търсенето продължава да превишава предлагането, което в момента е доста слабо. Цените се запазват стабилни, но на много високи нива. Спрямо началото на 2011 година, обаче, тенденцията е към намаляващ интерес.
Прогнозата Ви за пазара на земеделски земи до края на 2012 година?
Д.Г.:Изключително трудно би било да се направи прогноза за пазара на земеделски земи, тъй като той зависи от изключително много фактори, като напр. състоянието на икономиката на страната и на всички нейни търговски партньори, количеството и качеството на реколтата, климата и т.н. Влияние оказва и размера на сумите за доплащане на хектар земеделска земя, тъй като влияе пряко върху доходността. Нашата прогноза за 2012 е за стабилизиране на цените, но в дългосрочен период можем да очакваме те да се покачат още.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg