EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

12% увеличение на брашното

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12% увеличение на брашното

mail13:00 | 30.08.2010прегледи 689 коментарикоментари 0


От началото на годината до средата на юли цената на брашното е стабилна и е 0.66-0.70 лева за килограм. От третата седмица на юли тя започва плавно да нараства, а от средата на август се наблюдава по-значимо повишение и достига 0.80 лева за килограм.
В периода май 2007 г. - април 2008 г. имаше тенденция на поскъпване на слънчогледовото олио, като цената му достигна 3.28 лева за литър, отбелязват от комисията. От средата на 2008 г. и почти през цялата 2009 г. цената на олиото спада и достига 1.67 лева за литър на едро.
От  октомври 2009 г. до края на юли тази година цената на растителната мазнина плавно се покачва. През август е регистрирано скокообразно поскъпване на олиото с 16%, до 2.26 лева за литър.
Поскъпване с 1-2% се наблюдава при шпековия салам и каймата. Спрямо предходния месец през август има спад от 1-2 на сто на цените на пилешкото месо, малотрайните колбаси и лещата, а цените на захарта, фасула, ориза и кашкавала остават почти без промяна.
Цените на всички плодове и зеленчуци отбелязват спад с изключение на цената на лимоните и зрелия чесън. От плодовете най-много през месеца са поевтинели гроздето (47%) и дините (28%). От 12 до 14% е спадът на цените на едро на ябълките, прасковите и пъпешите.
Леко поевтиняване през месеца е регистрирано при цената на бананите - 2.6%. През август се запазва тенденцията на поскъпване на лимоните, като месечното покачване на цената им е около 48%. Покачването на цената на лимоните се дължи на трайната възходяща тенденция на международните цени на цитрусовите плодове.
През август спрямо юли са отчетени по-ниски цени на зелените и червените чушки - съответно с 37% и 43%.
От 19 до 24% е понижението на средномесечните цени на доматите, а при краставиците е около четири на сто. По-ниски цени през месеца се наблюдават при картофите и зелето - 10-15 на сто. Поскъпване през август е отчетено при зрелия чесън - 21 на сто.
През август 2010 г. спрямо същия месец на миналата година се наблюдават по-високи цени на голяма част от хранителните стоки, плодовете и зеленчуците.
Поскъпването през август на олиото и брашното доведе до по-високи стойности на годишна база, като цената на слънчогледовото олио е с 12 % по-висока, а на брашното - с 10%.

Ръст на цените на годишна база е отчетен също при скумрията - 20 на сто, лещата - 12 на сто и кравето сирене  - 9 на сто.
Тенденция на спад на цените има при месните произведения - тяхното поевтиняване спрямо миналата година е 3-7%. По-ниски цени през това лято се наблюдават при яйцата, ориза, фасула и захарта.
През август тази година, спрямо същия месец на миналата година, се наблюдават по-високи летни цени на плодовете и зеленчуците. Това се дължи на по-ниските добиви от селскостопанска продукция заради лошите климатични условия - големи температурни аномалии и обилни дъждове, посочват от комисията.
В сравнение със същия месец на предходната година през тази са отчетени около 70% по-високи цени на доматите. Поскъпването на годишна основа на оранжерийните краставици е 11 на сто, а цените на полските краставици се доближават до нивото от миналото лято. Цената на чесъна е с 59% по-висока в сравнение с август 2009 г.Поевтиняване на годишна основа при зеленчуците е отчетено при чушките, картофите и зелето.
При голяма част от плодовете също се наблюдават по-високи летни цени. Най-силно изразена е тази тенденция при дините - 50%. Ябълките, прасковите и пъпешите са с около 7-12 % по-скъпи.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg