EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

12 природни обекта под заплаха в ЕС +в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12 природни обекта под заплаха в ЕС +в България

mail13:40 | 07.04.2016прегледи 876 коментарикоментари 0


Почти половината от всички природни обекти от Световното наследство на ЮНЕСКО са застрашени от увреждащо човешко влияние, разкрива нов доклад на WWF.
Докладът, изготвен за WWF от „Далберг Глобал Девелопмент Адвайзърс“, показва как обектите на ЮНЕСКО допринасят за икономическото и социалното развитие като опазват околната среда, но разкрива и подробности за неуспехите в световен мащаб да се защитят тези области с изключителна ценност.
Над 11 милиона души разчитат на обектите на световното наследство за храна, вода, подслон или лекарства и могат да бъдат негативно засегнати от широкомащабни индустриални дейности, извършвани в тях. 114 от общо 229 природни и културни обекти попадат в обсега на концесии за добив на газ, нефт или други полезни изкопаеми или са заплашени по различен начин. „Световните обекти би трябвало да имат най-високо ниво на защита, но въпреки това често сме неспособни да опазим дори тези най-важни територии от Земята“ – изтъква Марко Ламбертини, генерален директор на WWF.
12 от застрашените световни обекти се намират в ЕС, а два от тях (национален парк „Пирин” и резерватът „Сребърна”) са в България и са защитени също и от директивите на Натура 2000.
В Централна и Източна Европа поне шест обекта на ЮНЕСКО са застрашени от минната индустрия, туристическата и транспортна инфраструктура и дърводобива. Освен „Пирин” и „Сребърна”, сред тях са и делтата на Дунав, девствените букови гори в Карпатите и прочутите Плитвички езера в Хърватия. Сред емблематичните за Европа застрашени места са и биоразнообразието във Ваденско море (Германия) и уникалните влажни зони в „Доняна” (Испания) – попадащи под защитата на Натура 2000.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg