EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

12 млрд.евро инвестирани в Северен поток 2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12 млрд.евро инвестирани в Северен поток 2

mail16:40 | 11.09.2020прегледи 829 коментарикоментари 0


Спиране на строителството на газопровода "Северен поток-2" в отговор на отравянето на руския опозиционер Алексей Навални може да струва скъпо на германския данъкоплатец. Това предупреди председателят на Източния комитет на германската икономика Оливер Ермес, цитиран от вестник "Велт". Проектът беше одобрен от всички отговорни нива в ЕС, включително и от националните власти на Германия, Швеция, Дания и Финландия, посочва експертът. По думите му в момента не е възможно да се определи какви искове за обезщетения за нанесени щети ще възникнат от евентуална забрана на строителството на съоръжението, като всичко ще трябва да се реши от съда.

В "Северен поток-2" и неговото продължение - газопровода ОПАЛ, вече са инвестирани около 12 млрд. евро, припомня "Велт". Дискусиите за прекратяване на изграждането на "Северен поток-2" започнаха в Германия след хоспитализацията на Навални, припомня ТАСС.

Германското правителство настояваше да не се смесват въпросите за Навални и строителството на газопровода. След като военните токсиколози съобщиха, че според тях Навални е бил отровен с вещество от групата на "новичок" тонът на Берлин обаче се промени и външният министър Хайко Маас заяви през уикенда, че се надява "Русия да не ни принуди да променим позицията си". Медиите разтълкуваха това изказване като заплаха със спиране на проекта.

Германия може да бъде изправена пред искове на частни компании за компенсиране на щети, ако строителството на съоръжението бъде спряно, предупреди Клаус Ернст, председателя на комисията на Бундестага по икономически въпроси и енергетика. Същевременно при такъв сценарий има риск от увеличаване на цените на газа за потребителите, допълни той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888