EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+12 млн. лв. за горските предприятия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+12 млн. лв. за горските предприятия

mail17:32 | 05.04.2016прегледи 1332 коментарикоментари 0


Управлението и стопанисването на горите са подобрени, като положителният финансов резултат от 12 милиона лева за миналата година на държавните предприятия, или 5 пъти повече от предходната, показва, че с почти същия добив на дървесина са постигнати по-добри финансови резултати. Това написа министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официалната си страница в социалната мрежа „Фейсбук” , по повод стартиращата днес „Седмица на гората 2016 г”.

Предприетите законодателнии и управленски мерки доведоха до подобряване на контрола в горите, повишаване на прозрачността и изсветляване на сектора. Внедрихме електронна система за проследяване и видеонаблюдение на движението на дървените материали, посочва министърът.

При възлагането на дейностите в горите въвеждаме поетапно електронно провеждане на търговете в държавните гори. Продължава и сертифицирането на държавните горски територии, което е допълнителен гарант за законността на добитата дървесина”, посочва още министърът на земеделието.

„Управлението и стопанисването на горите са подобрени, като положителният финансов резултат от 12 милиона лева за миналата година на държавните предприятия, или 5 пъти повече от предходната, показва, че с почти същия добив на дървесина са постигнати по-добри финансови резултати. 29 милиона, или с 8% повече от миналата година са предвидените средства за 2016 г. за горскостопански дейности, свързани със залесяване, стопанисване, защита и опазване на държавните горски територии. 19 хиляди дка е предвидената площ за залесяване в държавните гори, което е с 21 % повече спрямо извършеното залесяване през миналата година и с 59% повече спрямо 2014 г. 177 км са подобрените и ремонтирани горски пътища през миналата година, или три пъти повече от предходната. Заявката за тази година е още по-амбициозна – над 210 км”, посочва Танева.

„През тази година сме заложили началото на национална инвентаризация на горите, с което ще се сложи край на спекулациите за състоянието на този на ценен национален ресурс. Подготвяме промени в наредбата за възлагането на дейности в горите за да изпълним повелята стратегическият ресурс дървесина да бъде максимално оползотворяван в страната ни. Не сме забравили огромният интерес към т.н. специални функции на горите и за това в плановете ни е и наредбата за формулиране, поддържане и остойностяване обшествените, екосистемните услуги от горите.

Разчитаме с общи усилия да постигнем така желаната цел на цялото българско общество – да запазим гората на България! Работим съвместно с останалите ведомства срещу все още наличните грозни явления в горското стопанство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg