EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

12 инсталации за биогаз в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

12 инсталации за биогаз в България

mail07:30 | 07.01.2015прегледи 1660 коментарикоментари 0


При започването на европроекта "Устойчив газ" през 2012 година в страната е имало две инсталации за биогаз, при това на пречиствателни станции. В момента вече инсталациите са 12, като новоизградените 10 са в сектора на земеделието. Това каза ръководителят на проекта Борислав Сандов на пресконференция в БТА.
Сандов коментира, че всеки процес в земеделието генерира отпадъци и остатъци, като в особено голям мащаб са в животновъдството. До момента тези остатъци се изхвърлят, изгарят, компостират или се оставят да гният някъде. Това гниене обаче създава емисии основно от метан, което вреди на околната среда, обясни Сандов. По думите му, ако се изградят инсталации за улавяне и пречистване на този метан, фермите могат да се отопляват, да произвеждат ток за населеното място. Вторичен продукт от този процес е добиването на тор, който може да се ползва в биоземеделието. По думите му биогаз инсталациите дават възможност да се създаде енергийна независимост на местно ниво и възможност за допълнителен доход на заетите там. Това е и една от алтернативите при възобновяемите енергоизточници. Ако системата се развие, значителна част от нуждите на газ за България могат да бъдат осигурени, смята експертът.
Албена Симеонова - председател на Фондацията за околна среда и земеделие /ФОСЗ/ и Българската асоциация "Биопродукти" посочи, че в проекта участват осем организации от Австрия, Германия, Полша, Дания и България. По думите и интересът към тези инсталации от страна на фермери непрекъснато расте. В Германия има повече от 4500 такива инсталации, осигуряващи над 95 000 работни места, както и енергийно независими села, благодарение на биогаза, допълни Симеонова.

България не е направила експертна оценка какъв е потенциалът от производството на енергия от биогаз. Според еколози биогазът ще даде възможност страната ни да се освободи от енергийната зависимост от Русия. В България има изградени 12 инсталации за биогаз, докато в Германия те са над 4 500, посочи Георги Стефанов от "Световния фонд за дивата природа" в България и открои предимствата на този вид газ.

Реално тези 12 инсталации ни разпределят на едно от последните места, даже мисля, че сме на последно място в Европа. Тези хиляди инсталации, които са в Германия, и стотиците в другите страни в крайна сметка наистина дават възможността за диверсификация на енергийните доставки. Цените, в които в крайна сметка са изключително важен компонент, когато говорим за енергийна независимост, при производството на биогаз са много ясни. Един киловатчаст струва около 10 евроцента. Инвестиционните разходи за производството на един киловатчас електроенергия достигат около 1500 евро. Технологиите и цените са в аспекта на непрекъснато понижаваща се цена. Трендът върви надолу. Точно обратното е, когато говорим за внос на фосилни горива, какъвто е и газът от Русия, или АЕЦ. Самата технология за производството на биогаз, когато е съчетана с когенеративен принцип, т.е. производство на електрическа енергия, плюс производство на топлинна енергия достига 90 процента коефициент на полезно действие. За съжаление, България дори не е направила експертна оценка какъв е потенциалът на производството на енергия от биогаз, каза Стефанов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg