EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

111 млн. тона запас от царевица в Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

111 млн. тона запас от царевица в Китай

mail18:03 | 01.04.2016прегледи 1344 коментарикоментари 0


Китай иска да се освободи от запасите си от царевица, съобщава rfi.fr. Пекин няма да изкупува продукцията на земеделските производители и това е краят на дълъг период на ценова подкрепа за китайските селяни. Тази политика бе водена в името на хранителната сигурност на страната, в момент когато световните цени бяха нестабилни. Сега обаче запасите са рекордни, оценявани на 111 млн. тона, и остаряват. От три години китайските власти изкупуват царевицата на високата цена от 1700 юана за тон (262 долара за тон), докато световните цени паднаха – например на борсата в Чикаго тон царевица струва по-малко от 146 долара. Това накара китайските доставчици да започнат да внасят масово царевица и фуражи.

Макар и да прекратява изкупуването на продукция, държавата ще продължи да субсидира китайските земеделци. Това вече се прави за производството на соя, памук, зърнени култури и се очаква да се въведе и за ориза.

Същевременно още от следващия месец Пекин ще пусне в продажба старите запаси от царевица, които са около 40 млн. тона. Това ще доведе до спад на вноса и ще нанесе удар най-вече на американските производители, които тази година са засели повече площи с тази култура.


Тагове: Китай, царевица
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg