EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

11 хил. данъчни декларации на физически лица досега

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

11 хил. данъчни декларации на физически лица досега

mail12:00 | 18.01.2011прегледи 1908 коментарикоментари 1


11 000 годишни данъчни декларации са подадени от физически лица към момента в Националната агенция за приходите (НАП). От тях близо 400 – по Интернет, каза Боряна Георгиева, директор в НАП, предаде репортер на агенция „Фокус”. До 2 май всички лица, които следва да декларират доходи, трябва да го направят. Всеки, който е работил по граждански договор през 2010 година, независимо от размера на получаваното възнаграждение или хонорари, е длъжен да подаде декларация. Годишна данъчна декларация трябва да подадат и лицата, които през 2010 година са упражнявали дейност, облагана с патентен данък.
Подаването може да става в офисите на НАП, в пощенски станции и по електронен път. При подаване на декларация чрез Интернет се ползва отстъпка от 5 %. Същата е отстъпката, ако това бъде направено до 10 февруари.
И тази година младите семейства могат да ползват облекчение, ако купуват първото си жилище с банков кредит. Условията са сключен брак, поне единият съпруг да е под 35-годишна възраст и жилището да е единствено за семейството. Около 5 000 семейства са се възползвали от тази възможност през миналата година, като средно са намалили данъка си с 360 лева. Вече се изисква се един документ – удостоверение и справка от банката за направените лихвени плащания през 2010 година и саморъчно попълнена декларация от другия съпруг, че няма да ползва облекчение.
Доходите от производство на непреработени продукти от селско стопанство на регистрирани тютюнопроизводители или земеделски производители вече подлежат на облагане и също се декларират в годишната данъчна декларация.
Данъкът на доходите от наем вече се удържа авансово от наемателя, когато той е предприятие или самоосигуряващо се лице. Размерът на дължимия авансов данък се определя като облагаемият доход се умножи с данъчна ставка от 10 процента.


 


 
Коментари
 
Петя - 10-04-2011 г. 17:53:57

помещението,което ползвам е на моя съпруг трябва ли да плащам данък

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg