EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

11 проекта в „Тракия икономическа зона“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

11 проекта в „Тракия икономическа зона“

mail07:00 | 25.10.2013прегледи 4937 коментарикоментари 0


Обединихме 6-те индустриални зони в района на Пловдив в една – „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/, за да сме конкурентоспособни при привличането на инвеститори. Пловдив не трябва да изоставя в това отношение от София, Бургас, Русе, Стара Загора“, заяви в Пловдив доц. д-р инж. Никола Добрев, председател на Съвета на директорите на КЦМ 2000 АД и Председател на Съвета на директорите на промишлено-търговска зона „Куклен” АД. „Затова създадохме специален клъстер, който да развива зоната. Най-големият ни недостатък досега е, че сме разпокъсани и нямаме единна инвестиционна политика. Интересът да привлечем повече инвеститори доведе до обединяването ни в клъстер и сформирането на „Тракия икономическа зона“. Не може да поканиш инвеститор на гола поляна – трябва да предоставиш пълната инфраструктура и ние го правим“.
Доц. Добрев посочи предимствата на „Тракия икономическа зона“ – първо, еднаква политика към инвеститорите и второ, в състава и са зони с различна икономическа специфика, което прави проекта уникален - има зони с агро сектор, с високотехнологичен сектор, с насоченост тежка индустрия и т.н. Инвеститорът има реални възможности за избор.
„Тракия икономическа зона“ е един от най-мащабните икономически проекти на България, според основателите й. Осъществява се върху площ от 10 700 000 м² в района на Пловдив и обединява 6 индустриални зони - индустриално-търговска зона „Марица”, индустриална зона „Раковски”, промишлено-търговска зона „Куклен” и в начален етап на развитие - парк „Образование и високи технологии” в Пловдив, индустриална зона и високотехнологичен център „Тракия” и агро център „Калояново”.
„От старта през 1995 г. на първата индустриална зона – „Марица“ до сега във всички зони са направени инвестиции за над 1 милиард евро и са привлечени над 100 инвеститори, от тях 80 чужди, открити са над 12 000 работни места“, коментира инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“ АД и председател на Управителния съвет на клъстера, който е в основата на зоната.
11 проекта в момента се развиват в „Тракия икономическа зона“ - някои от тях са на етап проектиране, а други са пред завършване. „Много разчитаме на малкия и средния български инвеститор, не само на чуждите компании“, подчерта инж. Панчев.
„3-ма нови инвеститори с инвестиции за около 30 милиона евро проявяват сериозен интерес към зоните „Куклен“ и „Раковски“, добави доц. Добрев.
„Тракия икономическа зона“ е разположена върху терени на „КЦМ 2000“, на „Сиенит холдинг“ и общински земи. Израелски и италиански компании също допринасят за нейното развитие. Нашата община участва в изграждането на инфраструктурата в зона „Куклен“, добави кметът на Куклен Костадин Павлов.
zoom_sss„На територията на Пловдив не разполагаме с толкова големи като площ имоти, за да задоволим интересите на инвеститорите, за това участието ни в „Тракия икономическа зона“ е много важно и ние ще я подкрепим по всички възможни начини“, подчерта заместник-кметът „Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” на община Пловдив Димитър Кацарски. „Правим специални програми с големите компании, Пловдивския университет и Техническия университет, което рязко увеличи броя на студентите в града ни. Положителният ефект на „Тракия икономическа зона“ до момента е огромен за град Пловдив. Ще подпомагаме нейното разширяване и най-вече увеличаването на нейната конкурентоспособност в национален мащаб“, обеща г-н Кацарски.
Емил Караиванов, кмет на Асеновград съобщи, че общината ще се включи в зоната и като територия - чрез индустриални зони около Асеновград, които не са разработени досега.

 


Тагове: Траки, зона
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153