EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

11 млрд. евро нужни на България от ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

11 млрд. евро нужни на България от ЕС

mail09:40 | 13.07.2011прегледи 545 коментарикоментари 0


Поне 11 млрд. евро ще са необходими на България през следващия бюджетен период на ЕС от 2014 до 2020 г. Това показват разчети на министерството на регионалното развитие, представени от министър Росен Плевнелиев на проведената днес в парламента кръгла маса за бъдещето на кохезионната политика, съобщи БТА. В момента България разполага с 8 млрд. евро заедно с националното съфинансиране. Според Плевнелиев средствата трябва да се насочат за големи проекти от базисната инфраструктура. Той обеща за трите магистрали "Хемус", "Черно море" и "Струма", както и за останалите инфраструктурни проекти с еврофинансиране, апликационните форми да бъдат готови до края на тази година.
Министърът по еврофондовете Томислав Дончев посочи, че вероятно след 2014 г. ще има пет оперативни програми. Обсъжда се програмите "Техническа помощ" и "Административен капацитет" да бъдат обединени. Бюрокрацията при кандидатстването и отчитането на европроектите затруднява около 80% от фирмите, показва проучване сред бизнеса и неправителствения сектор. То бе представено днес от зам.-председателя на Българската стопанска камар Камен Колев, съобщиха от работодателската организация.
За 79% от фирмите сериозен проблем са забавените плащания. Други 30% са затруднени да си осигурят финансов ресурс. Неясните указания на администрацията спъват около 67% от компаниите, липса на прозрачност при оценката на проектите - над 60%, а спорните текстове с възможности за различни тълкувания - над 55%. Най-предпочитани от бизнеса са програмите „Регионално развитие”, „Околна среда”, „Конкурентоспособност” и „Транспорт”. За бизнеса най-ниска значимост имат програмите „Административен капацитет” и „Техническа помощ”, които са ориентирани основно към държавната администрация. Фирмите препоръчват да бъде разширен спектърът от електронни услуги за получателите на евросредствата, включително да има възможност за електронно кандидатстване и отчитане на проектите.

 


 


Тагове: средства, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg