EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

10.3 млн. домакинства ще купят лукс имот

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10.3 млн. домакинства ще купят лукс имот

mail07:40 | 30.03.2021прегледи 1260 коментарикоментари 0


Интересът на заможните клиенти към недвижимите имоти е на забележително високи нива спрямо предходните години, показва проучването за състоянието на пазара на луксозни имоти през 2021 г. (SOLRE) на Luxury Portfolio International, чийто партньор за България е Unique Estates. Допитването обхваща 30,49 милиона домакинства с доходи около 250 000 щатски долара в местна валута чрез национална представителна извадка. Засиленото търсене от страна на купувачите е обвързано с ограниченията заради COVID-19 и желанието за инвестиции, алтернативни на финансовите инструменти. Според доклада, през следващите 3 години 10.3 млн. домакинства от целия свят планират покупка на имот на стойност над 1 млн. долара. А общо на пазара, като купувачи на жилища, ще се появят 15,5 милиона заможни домакинства. Жилищата доминират над водещи инвестиционни категории като акции, злато, частни фондове, социално отговорно инвестиране (Environmental, Social and Corporate Governance – ESG).

“Пазарът на луксозни имоти доказа през последните 12 месеца своята устойчивост и инвестиционен потенциал. Цените на жилищата са стабилни, а засиленото търсене на ново строителство поддръжа активността на добри нива. Традиционно доверието към недвижимото имуществото е доста високо, а настоящата ситуация даде тласък на сделките с имоти, видим в ръста в края на 2020 и началото на 2021 г.“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.  

Почти половината от купувачите на луксозни имоти в света (45%) вярват, че пазарът ще расте нагоре, а на противоположното мнение са 31%, се посочва в доклада. Преминавайки към по-високите ценови категории обаче се забелязва промяна в нагласите на хората. Клиентите, готови да платят 10 млн. щатски долара или повече, виждат пазара много повече възходящ, отколкото низходящ (съответно 48% и 17%). Очакванията за растящата стойност на жилището също са в пряка зависимост от ценовата категория. Почти 1/3 от всички купувачи на луксозни имоти (29 %) вярват, че цената на сегашния им дом ще се увеличи с над 10% през следващите 12 месеца.
При собствениците на имоти за над 10 млн. долара подобни очаквания имат малко над 50%.

Въпреки това съотношението между купувачи и продавачи е 3:2 в полза на първите. До 2023 г. 10,29 млн. домакинства планират продажба на жилище, на фона на 15,5 млн. домакинства бъдещи купувачи. Потенциалният дефицит се очаква да доведе до краткосрочен ръст на цените и повишен интерес към новото строителство. Увеличаващото се търсене на недвижими имоти като дългосрочна инвестиция може да предизвика поскъпване в други свързани категории, като например суровини и строителни материали. Възможно е също да има отражение и върху цените на луксозни продукти за обзавеждане, като артистични декорации и произведения на изкуството.

Почти всички купувачи в луксозния сегмент (95%) предвиждат допълнителни покупки за своя нов дом, като общият бюджет за допълнителните инвестиции е много по-голям от стойността на самия имот. Списъкът с покупките започва с обичайните неща като мебели, уреди, електроника и декорации. Но колкото по-голяма е цената на бъдещия дом, толкова повече категории влизат в списъка. Купувачите във високия (5 млн. долара) и в ултралуксозния сегмент (10 млн. долара) нямат търпение да обзаведат свой домашен фитнес или да добавят още екстри към новия си дом, като например нов автомобил или произведения на изкуството.

Потребителски тенденции

Голяма част от гражданите на Великобритания, които търсят висок клас имоти, се ориентират към покупка извън страната, за да се сдобият с втори паспорт след Брекзит. Мексико, Индия, Китай и Великобритания пък привличат международните купувачи от целия свят заради възможността за предоставяне на гражданство срещу инвестиции – т.нар „златни паспорти“. Те позволяват чужденци да бъдат натурализирани като граждани на дадена държава в замяна на инвестиции, при условие че са спазени определени критерии. Като друга причина за покупка на имот в чужбина клиентите посочват промяната в живота им, вследствие на COVID-19 и търсене на по-качествено образование за децата им.

Post-Covid ежедневието предполага повече време хората да прекарват у дома.

Това създава нови тенденции при поведението и изискванията на купувачите на луксозни жилища. Личното пространство в дома става все по-важно и необходимо, тъй като всички членове на домакинството работят или учат от вкъщи.

Продължителният престой у дома се съчетава с посрещане на гости (нечленове на семейството) за по-дълго време, което налага предвиждане на отделни помещения за тях – къща за гости или отделна жилищна пристройка.

Собствениците търсят различни източници на развлечение, като си обособяват собствен фитнес, игрална зала и други. 

Прогнозите на компанията са търсенето на премиум жилища да се задържи високо през 2021, докато предлагането все още е по-слабо, а икономическите условия, като силен фондов пазар и ниски цени на заемите, са налице. Луксозните проекти, които се изпълняват в момента, имат всички предпоставки за успешно реализиране заради големия брой запитвания за ново строителство. За собствениците на имоти, обмислящи продажба, сега е моментът да ги обновят и модернизират, за да отговорят на изискванията на купувачите.  

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888