EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

101 млн. лв. неизплатени на строителните фирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

101 млн. лв. неизплатени на строителните фирми

mail16:30 | 30.06.2010прегледи 851 коментарикоментари 0


Сто и един милиона лева остава да бъдат изплатени на строителните фирми. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев след първата си среща с новоизбрания председател на Камарата на строителите в  България Светослав Глосов.    
Министърът уточни, че по споразумението от края на миналата година с камарата са изплатени 147 млн. лева на строителните  фирми. По новия механизъм на разплащане чрез Българската банка за развитие от общо дължими 139 млн. лева, 34 млн. лева са платени, а за изплащането на други четири милиона лева се обработват документите.
Глосов съобщи, че освен тези задължения, фирмите очакват общините да им изплатят още около 150 млн. лева. Тези задължения са главно към малки и средни фирми и средствата са решаващи за оцеляването им, отбеляза председателят на камарата. Той добави, че този тип компании формират близо 90 на сто от строителната индустрия.
Светослав Глосов прогнозира, че около 1500 строителни фирми тази година няма да потвърдят желанието си да бъдат вписани в регистъра на камарата. Според него в случая не става дума само за фалити, а за това, че повечето от компаниите ще прекратят дейността си заради ситуацията на пазара. За миналата година от регистъра са били отписани 1050 строителни фирми. По данни от 2008 г., в регистъра са фигурирали 5279 фирми.
Министър Плевнелиев съобщи, че по време на разговорите с ръководството на камарата е било постигнато съгласие за съвместни проверки на водещи строителни обекти от представители на министерството, камарата, Инспекцията по труда и ДНСК, за да се види доколко се спазват законите. Правилата трябва да се спазват, а осигуровките и данъците - да се плащат, заяви министърът.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4190