EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1000 карти за е-идентичност за студенти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1000 карти за е-идентичност за студенти

mail11:30 | 23.01.2013прегледи 379 коментарикоментари 0


Ректори на 8 водещи университети в България днес ще обсъждат с транспортния министър Ивайло Московски стратегическото партньорство на министерството и академичната общност в областта на електронното управление. «Студенти и докторанти, които са най-активната част на българското общество, ще получат безплатно 1000 карти за електронна идентичност като част от процеса на тестване на системата. Смарт картата с електронно ЕГН, е основен елемент от проекта на МТИТС „Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство”, коментира министърът.

Петте хиляди карти за електронна идентичност, които предстои да бъдат изработени по проекта, ще бъдат предоставени и на представители на браншовите организации в областта на информационните технологии, на практикуващи лекари, журналисти, адвокати и нотариуси, както и на държавни служители, които са отговорни за предоставяне на електронни услуги.

Студенти от водещите университети в България ще участват в тестването на регистъра за електронна идентичност и на функционирането на електронното ЕГН.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията работи по два големи проекта в областта на електронното управление, които са финансирани от ОПАК, каза заместник-министър Валери Борисов по време на срещата. По проекта „Развитие на административното обслужване по електронен път” се подготвя автоматичен обмен между 34 важни регистъра като Имотен, Кадастър, Регистър на особените залози и други. Пред финализиране са и 50 нови електронни услуги за жителите на Столична община.

Основната дейност по проект „Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство” е разработването на електронната идентичност. Тя ще съдържа чип с уникален за всеки гражданин код и възможност за втори слот, който може да съдържа квалифициран електронен подпис, здравно досие, електронно портмоне и други, добави Валери Борисов.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163