EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

100-те дни на Плевнелиев

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100-те дни на Плевнелиев

mail18:00 | 07.05.2012прегледи 459 коментарикоментари 0


Президентът Росен Плевнелиев отбеляза първите сто дни от встъпването му в длъжност. Държавният глава припомни, че публично са оповестени ангажиментите, поети по времето на предизборната му кампания, те са публикувани на интернет страницата на президентската институция. Надявам се повече български политици да се заразят от този пример. Ако политиците в България са честни в ангажиментите, в обещанията, които дават и в изпълнението, със сигурност гражданите ще имат много по-голямо доверие в своите политици, каза президентът Плевнелиев. Той допълни, че са поети 40 обещания и са очертани 10 важни за страната приоритета. Пет от ангажиментите вече са изпълнени, много от останалите са в процес на изпълнение, посочи той. Росен Плевнелиев отново заяви, че ще продължи да се води от духа на конституцията и ще отстоява независимостта и неутралността на президентската институция.
Президентът настоя за отделна агенция, която да отговаря за реализирането на електронното правителство. Още миналата седмица държавният глава обяви, че не е доволен от темповете, с които се работи в тази посока. Плевнелиев обяви, че в момента всяко министерство си има отделен бюджет за електронни услуги, който се харчи всяка година, а тези услуги не са интегрирани. Държавният глава настоява да има единна платформа за електронните услуги. По този начин ще се избегне корупцията при работата с администрацията и ще се засвидетелства уважение към българските граждани, които няма да има нужда да тропат на различни врати, за да получат дадена услуга от администрацията. Не е въпросът да се получат едни сто милиона евро в администрацията, а да се създаде единна структура за над 1100 електронни услуги, обясни Плевнелиев.
Сред поетите от Плевнелиев ангажименти са недопускане на повече дипломати с агентурно минало, както и неприемане на хора от бившата Държавна сигурност в неговата администрация. Плевнелиев настоява и за два нови закона - за НСО и за разузнавателните служби. Реформите в сигурността и енергийната сигурност бяха и основните теми на Консултативния съвет за национална сигурност, който свика за първи път.
Месец след поемането на длъжността държавният глава се обяви твърдо срещу депутатски контрол над институцията, която оглави. Повод за призива му стана временната анкетна комисия в парламента, която трябваше да провери неговия предшественик Георги Първанов и заместника му Ангел Марин. По-късно инициираната от Яне Янев комисия бе обявена от Конституционния съд за нелегитимна.
На отчета присъства и вицепрезидентът Маргарита Попова, която похвали приемането на закона за конфискацията. Бившият правосъден министър, чийто екип е в основата на предизвикали шумна полемика закон, обяви, че предстои да се анализират приетите текстове. По думите й комисията, която ще го прилага трябва да се създаде много внимателно и в нея да влязат морално безукорни хора. Освен това съдилищата, които ще прилагат закона трябва да се обучат, защото такава форма на гражданска конфискация досега не е прилагана в България.
Попова съобщи, че новата комисия по помилванията вече е издала първата си амнистия. Става въпрос за осъден за кражба на 2години затвор 38-годишен мъж, който е изтърпял само 4-тири месеца от наказанието си. Причината да излезе на свобода е, че е бил парализиран и не можел да се обслужва сам. От създаването си комисията по помилванията до момента е отхвърлила 276 от общо 300 постъпили молби, добави Попова с уточнението, че утре комисията ще даде пълен отчет за свършеното до момента./bTV
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg