EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

100 потенциални инвеститори събра България в Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100 потенциални инвеститори събра България в Брюксел

mail06:40 | 17.11.2017прегледи 10750 коментарикоментари 0


Повече от 100 мениджъри на белгийски компании участваха в организирания от KBC Груп, ОББ и СИБАНК икономически форум „Инвестиционни и бизнес възможностите в България“, който се проведе тази седмица в Брюксел. Събитието се проведе под патронажа на Посолството на Република България в Кралство Белгия по повод предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Президентът Плевнелиев (от 2012 г. до 2017 г.) откри форума, като очерта макроикономическата рамка, а изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев представи приоритетните сфери на инвестиция в страната през последните години.

Белгийската финансова група инициира форума за привличане на чуждестранни инвеститори в България като продължение на модела си за работа с международни клиенти. Банката е сред първите партньори които инвеститорите търсят на местния пазар, обясни Франк Янсен, член на УС и изпълнителен директор МСП и Корпоративно банкиране на ОББ и СИБАНК. За работата с международни клиенти и ролята на еврофинансирането говориха съответно Александра Бачева, ръководител „Международни клиенти“, и д-р Кирил Величков, директор „Европейски програми и финансови институции“ в двете обединяващи банки.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов и заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов представиха какви са възможностите за инвестиции в две от най-динамично развиващите се и привлекателни за чуждестранни инвестиции общини в страната.

Три белгийски компании с успешен бизнес в България представиха своя опит и подчертаха като силни преимущества на бизнес средата у нас гостоприемството на хората, доброто географско разположение, доброто съотношение цена-качество на използваните ресурси. Не пропуснаха да споделят, че има и трудности като недобрата инфраструктура, бюрокрацията и текучеството на работна ръка от България към други страни, но отбелязаха подобрения и в тези сфери.

Говорителите бяха единодушни, че през последните години средата за чуждестранен бизнес у нас се е подобрила значително, като възможността да се използват европари за финансиране на инвестиции чрез посредничеството на банките е допълнително предимство.

Белгийската банково-застрахователна група KBC Груп присъства в българския финансов сектор от 2007 г. със своите дъщерни дружества СИБАНК и ДЗИ. През 2017 г. KBC Груп придоби ОББ, ОББ Асет мениджмънт, ОББ Факторинг, ОББ Застрахователен брокер, Интерлийз и 60% от ОББ Метлайф. След предстоящото обединение между ОББ и СИБАНК новата обединена банка – ОББ, ще бъде третата най-голяма банка в България по отношение на активи от около 5.1 млрд. евро, с пазарен дял от приблизително 11%.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990