EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

100 млрд. евро за страните по река Дунав

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100 млрд. евро за страните по река Дунав

mail15:16 | 10.06.2010прегледи 1551 коментарикоментари 0


ЕК ще положи максимални усилия, за да осигури достатъчно средства за дунавския регион през следващия програмен период. Това заяви днес комисарят по регионална политика Йоханес Хан в рамките на заключителна конференция от подготвителния етап за разработването за Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Конференцията се провежда в дните 9 - 11 юни 2010 г. румънския град  Констанца.
Комисар Хан посочи още, че 100 млрд. евро са на разположение на страните по поречието на река Дунав за работа по основните приоритети на стратегията, съобщиха от пресслужбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Според него два са основните стълба за успешната работа на Дунавската стратегия - административен капацитет и готови проекти.
„Днес приключваме с първата фаза на консултации и съгласуване на позициите. Предстои решаващата стъпка – формулиране и приемане на стратегията и програмата към нея”. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на конференцията.
„Трябва да разработим и реализираме качествени проекти, за да успеем да удовлетворим нуждите и очакванията на хората във всички страни от Дунавското пространство”, подчерта още министър Плевнелиев.
Той посочи, че българската позиция за участие в Дунавската стратегия се базира на предложените от Комисията три „стълба”: свързаност околна среда и социално-икономическо развитие.

 

Основен акцент министър Плевнелиев постави на българските приоритети, които са за:

 

• подобряване на достъпността, транспортните връзки и комуникации по и към Дунава и ефективното използване на енергийните ресурси

 

• подобряване качество на водите, опазване на богатото биоразнообразие, превенция и управление на риска


• повишаване на конкурентоспособността на регионите, чрез иновации, образование, култура, туризъм, които гарантират желаното сближаване и мултикултурен диалог и същевременно съхраняват регионалната идентичност и богатото културно наследство.

 

За развитието на транспортната инфраструктура министър Плевнелиев каза, че са предвидени комплекс от мерки за модернизацията на железопътната, пътната и пристанищната инфраструктура, изграждане на мостовете и фериботните връзки на р. Дунав.

За намаляване на замърсяването на водите се предвижда изграждане на канализация и пречиствателни станции, съвременно управление на отпадъците, пречистване на почвата и водите и осигуряване на питейното водоснабдяване, допълни още министър Плевнелиев.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg