EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

100 млн.евро за метрото до летище "София"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

100 млн.евро за метрото до летище "София"

mail16:00 | 08.12.2011прегледи 772 коментарикоментари 0


Строежът на метрото от Цариградско шосе до летището ще бъде финансирано със средства от Оперативна програма "Транспорт". Това е обявил министър Ивайло Московски по време на Комитета за наблюдение на оперативната програма, който се проведе в Правец. Европейско финансиране ще бъде осигурено и за рехабилитацията и модернизацията на Централна жп гара в София, както и за интермодалния терминал в Пловдив. Комитетът за наблюдение е гласувал 110 млн. евро от приоритетна ос 4, за подобряване на корабоплаването, на оперативната програма да бъдат прехвърлени към ос 3, подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари. Средствата бяха предвидени по проекта за подобряване на корабоплаването по река Дунав в участъка при Батин - Белене.
По време на форума е станало известно, че България и Румъния са подписали съвместна декларация, с която се отказват от реализирането му през този програмен период. Двете държави декларират, че той остава приоритет и ще продължат работа по него. Румъния продължава проучванията, които се финансират по ИСПА, а България заделя 10 млн. евро от ОП "Транспорт" за подготовката на проекта за следващия програмен период.
Национална компания "Железопътна инфраструктура" се отказва от изграждането на интермодален терминал в София през програмния период 2007 - 2013 г., за сметка на подобен проект в Пловдив. С освободените средства ще бъдат финансирани проектите за разширение на столичното метро до летище София /над 100 млн. евро/, рехабилитацията на Централна жп гара /около 20 млн. евро/ и изграждането на интермодален терминал в Пловдив /приблизително 7,5 млн. евро/. Планирано е те да бъдат завършени до края 2014 г.
До момент по програмата са сключени договори за безвъзмездна помощ за над 1.7 млрд. евро, което е около 87 на сто от бюджета на програмата. На бенефициентите са изплатени над 400 млн. евро, което представлява около 20 на сто от предвидените средства.
 


Тагове: метро, жп гара, ОП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg