EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 часа преговори Кери & Лавров

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 часа преговори Кери & Лавров

mail07:55 | 27.08.2016прегледи 1620 коментарикоментари 0


Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви след продължилата до късно снощи среща в Женева с руския си колега Сергей Лавров, че двамата са постигнали "яснота" за примирие в Сирия, но остава да бъдат доизработени детайлите, предаде Асошиейтед прес.
След близо 10-часови разговори с прекъсвания в Женева вчера Кери каза, че "в огромната си част" техническите обсъждания по стъпките за подновяване на режима на спиране на огъня и подобряване на хуманитарния достъп са завършени. Той посочи, че експертите от двете страни ще останат в швейцарския град, като целта им ще бъде в следващите дни да финализират въпросите, останали нерешени.
Вчерашната среща се проведе месец след като Кери и Лавров обсъдиха в Москва неуточнен брой и неуточнено какви действия за подновяване на примирието. Но както и в руската столица, нито Кери, нито Лавров разкри детайли около тях, отбелязва Асошиейтед прес.
"Не искаме споразумение само за да имаме някакво споразумение", каза Кери след снощната среща с Лавров, цитиран от Ройтерс. "Искаме да имаме нещо, което да е ефективно и което да работи за народа на Сирия, което да направи региона по-стабилен и по-сигурен и да ни доведе тук в Женева на масата за преговори, за да намерим политическо решение."
"Мисля, че в най-скоро време ще представим плодовете на нашите съвместни усилия", каза Лавров, цитиран от ДПА.
И двамата първи дипломати дадоха ясно да се разбере, че около спирането на огъня все още има различия за преодоляване, но и двамата посочиха, че решението е много близо.
Те дадоха също да се разбере, че разграничаването на подкрепяните от САЩ бунтовници от свързания с Ал Каида Фронт "Ан Нусра" е бил един от проблемните въпроси в преговорите, отбелязва ДПА.
Русия и САЩ се договориха по конкретни направления в работата с Дамаск и сирийската опозиция, посочи Лавров, цитиран от ТАСС.
"Договорихме се по конкретни направления, по които ще работим с двете страни. Русия с правителството на Сирийската арабска република, а САЩ с опозицията", каза руският министър на външните работи. "И ние, и американските ни колеги ще работим с регионалните партньори."
Лавров заяви също, че каналите за взаимодействие между Русия и САЩ могат реално да подпомогнат усилията за постигане на решение за Украйна "в нормандски формат".
"Ценим заинтересоваността на САЩ, на сегашното американско правителство да бъде подпомогнат процесът по изпълнение на Минските договорености", посочи той. "Ние имаме два канала, които редовно задействаме. Смятаме, че тези канали могат реално да подпомогнат усилията, които се предприемат в нормандски формат."

Путин - Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган и неговият руски колега Владимир Путин са се договорили да увеличат усилията си за осигуряване на хуманитарна помощ за северната сирийска провинция Алепо, съобщи АФП. В телефонен разговор „двамата лидери... са се съгласили да увеличат усилията, за да осигурят помощта да достигне хората в Алепо“, посочва Анадолската агенция. В съобщението се казва още, че Ердоган е представил на Путин и подробности около протичащата в момента турска операция в Сирия. Според източник от турското президентство, цитиран от в. „Хюйриет“, разговорът е бил фокусиран върху двустранните отношения, събитията в Сирия и важността на борбата с тероризма за сигурността на региона. От Кремъл потвърдиха провеждането на разговора. „Лидерите извършиха обмяна на възгледи за ситуацията в Сирия. Те отбелязаха важността на съвместните усилия в борбата срещу тероризма“, се казва в изявление от Москва. Двамата лидери се срещнаха за последно на 9 август в Санкт Петербург. Това беше първата им среща, след като отношенията Анкара-Москва се затоплиха отново след инцидента със сваления от турски сили руски изтребител на границата със Сирия. Очаква се следващата им среща да бъде през септември в рамките на събирането на страните от Г-20 в Китай.

снимка:МВнр на Русия


Тагове: Кери, Лавров
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg