EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

10 фабрики се строят край Пловдив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 фабрики се строят край Пловдив

mail08:30 | 10.03.2019прегледи 1002 коментарикоментари 0


Фабрика за текстил за 10 милиона лева ще се строи край Пловдив. В момента се водят преговори между чуждата компания инвеститор и "Тракия икономическа зона", където ще се изгражда промишленият обект. Очаква се до края на т.г. сделката да бъде финализирана. Текстилната фабрика е от последната вълна нови заводи, които никнат в съседните на Пловдив общини.

В момента се изграждат десет фабрики.

С най-модерна технология ще е оборудвано и предприятие за преработка на плодове и зеленчуци, което предстои да се строи с капитали на чужда фирма. Мениджърите й са се спрели на Пловдив, тъй като в района масово се отглежда зеленчук.

Очаква се най-мащабната инвестиция там да е на световен автомобилен гигант. Представители му са харесали терен в околностите на Пловдив и вече са проведени две срещи. Проектът е да се направи завод с 5000 работни места, в който ще се произвеждат моделите на две марки коли.

Край Куклен в момента се строи турско предприятие за задни фарове на известни немски автомобили. Досега компанията е вложила 10 млн. евро. Плановете й са да инвестира общо 40 млн. евро за 3 г. През юни в новоизграждащия се завод ще започне тестовото производство, а серийното трябва да стартира до края на 2020 г. Продукцията ще се изнася за Германия, Унгария и Южна Африка.

Турската фирма, която получи от министерството на икономиката сертификат за клас А инвеститор, възнамерява да изгради още два завода в района на Куклен.

------------

Френската компания Latecoere удвоява капацитета си за производство на авиационни компоненти край Пловдив и през 2019 г. площта на завода й ще нарасне с нови 4000 кв.м., съобщи Оливие Керюел, управител на "Латекоер България". Инвестицията в сграда и машини е на стойност 5 млн. евро и е част от целия проект за 15 млн. евро, който ще бъде финансиран със собствени средства от компанията майка.

Строителството на новото хале е възложено на "Сиенит", която изгради и първия етап на завода. По план строителните работи ще приключат през лятото на тази година, а от септември ще започне реално производство и в новата част на предприятието.

Заводът край Пловдив работи от около половин година и в момента там се произвеждат шкафове за авиационно оборудване за няколко модела на Airbus. Според Оливие Керюел, за да заработи успешно предприятието в България, проектът задължително трябва да премине през два етапа. След приключване на втория етап от разширението на компанията в нея ще работят повече от 200 авиоспециалисти.

 

Източник: 24 часа, Капитал


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg