EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10% увеличение на учителските заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10% увеличение на учителските заплати

mail06:45 | 05.10.2016прегледи 1000 коментарикоментари 0


Средно с 10% ще бъде увеличена заплатата на учителите от 1 януари 2017 г. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на брифинг в Министерски съвет. „Тези 126 798 718 лв., които се дават само за работни заплати на учители ще бъдат разпределени по длъжностни степени в образователната система - за старши, за главен учител, помощник-директор и директор и съответно за техническия и помощния персонал в училище. Съответно разпределение ще стане като седнем социалните партньори и по тези длъжностни степени и длъжности в образователната система разделим тези средства в работните заплати“, заяви Янка Такева.
„Еднолично аз смятам, че трябва да отидат към увеличаването на минималната, начална работна заплата и особено мотивиране на младите учители, които трябва да дойдат от университетите в българското училище“, добави Такева.
По думите ѝ по изчисления, които са направили средното увеличение на заплатите ще бъде 10%. На въпрос дали детските градини влизат в тези средства Такева уточни „Като се започне от детската градина и приключва с тези в 12 клас включително“.
„Отпуснаха се и 9 млн. лв. допълнително за изплащане на обезщетенията на всички учители при пенсиониране, и на останалия персонал“, посочи Янка Такева.
„От 1 октомври обезщетението при пенсионирането на учителите е 10 брутни работни заплати, на останалия персонал - 8 брутни работни заплати. От 1 януари 2017 г. обезщетението при пенсиониране на учителите става 10 заплати и половина, а на останалия персонал 8 заплати и половина. С тези 9 млн. лв. допълнително, ние обезпечаваме тези размери, които казах преди малко", обясни Такева.
По думите ѝ в колективни трудов договор е записано, че увеличението на работните заплати ще стане от 1 януари 2017 г.

За образованието ще бъдат предоставени 223 млн. лв. допълнително за 2017 година. Това съобщи премиерът Бойко Борисов днес след срещата си с КНСБ, в която участва и министърът на финансите Владислав Горанов. По думите на Борисов правителството може да си позволи това, защото са събрани 1,6 млрд. лв. повече в бюджета в резултат на работата на приходните агенции, МВР, ДАНС, прокуратурата. "Бюджетът е в доста напреднала фаза, затова можахме да направим разчетите с финансовия министър и преценихме, че на образованието, като основен приоритет, можем да дадем тези средства допълнително", мотивира се премиерът.
Неколкостотин милиона повече са изключително важни, защото ще гарантират прилагането на реформата, заложена в новия закон за образованието, отбеляза лидерът на КНСБ Пламен Димитров.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990