EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

10% от еврофондовете усвоени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10% от еврофондовете усвоени

mail17:40 | 26.01.2011прегледи 819 коментарикоментари 0


България е усвоила средно около 10,01% по оперативните програми на ЕС за 2010 година, според отчета на комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към Народното събрание. През 2009 г. процентът на усвояемост е 2,59. Документът бе представен от председателя на комисията Моника Панайотова /ГЕРБ/ в парламента. Нови 601 млн. евро реално са достигнали до българските бенефициенти, договорени са около 1 млрд. евро. Лидер по степен на изпълнение на оперативните програми за миналата година е програмата за регионално развитие, при която има ръст 1,8% при договаряне на средствата и шест пъти - при разплащанията. "Отличници" при договарянето са също ОП "Развитие на човешките ресурси" и ОП "Административен капацитет". Към 31 декември 2010 г. освен програмата за регионално развитие, значителен ръст в разплащанията отбелязва и "Административен капацитет".
Добра оценка при договарянето, но не толкова добра в разплащанията, получава ОП "Развитие на човешките ресурси". През 2010 г. с пари от нея са били обучени около шест хиляди безработни, каза председателят на комисията по европейските въпроси.
С ниски нива при договарянето, но с добро финансово изпълнение, са програмите за транспорт и за техническа помощ. Най-слабо е представянето през 2010 г. по оперативните програми "Конкурентоспособност на българската икономика" /без да се включва напредъкът по "Джеръми"/ и "Околна среда". При тях има акумулирано изоставане, но са предприети мерки за компенсирането му през 2011 г., отбеляза Панайотова. Тя отчете усъвършенстване на нормативната уредба, свързана с възлагането на обществени поръчки и намаляването на административната тежест. Необходимо е, по думите й, да има унифициране на документите при кандидатстване и отчитане на проектите и да се намалят бюрократичните процедури. Следва да се
предвиди възможност за кандидатстване и за отчитане на проектите по електронен път.
В доклада се набляга и върху необходимостта от специален закон за европейските фондове. Така трайно ще бъдат уредени обществените отношения, бенефициентите и администрацията ще имат по-голяма правна сигурност, мотивира се Моника Панайотова. Меглена Плугчиева от левицата обаче посочи разминаване между цифрите на комисията и тези на Брюксел. Тя припомни писмо на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу от 13 декември 2010 година, в което той посочва, че България усвоява шест процента от парите, като най-изостанали са програмите
"Транспорт" и "Околна среда".Унгарското председателство работи за унифицирана обща политика по отношение на конкурентоспособността и сътрудничеството, отбеляза посланик Юдит Ланг. В момента Унгария председателства Евросъюза."Влакът минава веднъж в историята и не трябва да бъде изпуснат", посъветва българските депутати и управляващи посланикът на Испания Рафаел Пейдро, чиято страна се смята за "отличник" при усвояването на европарите.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg