EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

10 компании създават пчелин на Българската мрежа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 компании създават пчелин на Българската мрежа

mail10:07 | 09.06.2021прегледи 654 коментарикоментари 0


Световният ден на околната среда (World Environment Day, WED), Българската мрежа  на Глобалния договор на ООН стартира създаването на общ пчелин на организацията, с осиновяването  на два споделени кошера към платформата „Истински мед“. Всяка компания-член може да осинови и  собствен кошер като част от Пчелина на Българската мрежа, ползвайки специалните условия за  организацията.  

С това компаниите-членове на Българската мрежа ще дадат своя принос към Възстановяването на  екосистемата, каквато е и темата на WED тази година. Спасяването на пчелите е буквално  жизненоважно за възстановяването и функционирането на екосистемите, и за живота на Земята. По  информация на Програмата на ООН за околната среда, пчелите са сред най-ценните опрашители на  планетата. Близо 90% от всички диви цъфтящи видове зависят изцяло или отчасти от опрашването от  животни, както и 75% от световната реколта и 35% от общите земеделски площи.  

Ето защо компаниите-членове на Българската мрежа: Асарел-Медет, АЕЦ Козлодуй, Делойт, Kaufland  България, КонтурГлобал Марица Изток 3, Минно-геоложки университет, Овергаз, Пощенска банка, ТехноЛогика, както и Aresgas стартират инициативата си за създаване на собствен пчелин с два общи  кошера, в подкрепа на българските пчелари. Ефектът от осиновяване на един кошер годишно е 25 кг.  мед, 60,000 нови пчели и 360 млн. опрашени цветове.  

Същевременно Българската мрежа предизвиква компаниите-участници в съвместното осиновяване на  кошерите, да дадат име на пчелата майка на своя кошер. Победителите ще бъдат обявени на 05 юли,  а най-доброто предложение за име ще донесе награда за компанията – бурканчета мед, както и  възможност за посещение на кошера.  

„Възстановяването на екосистемата“, каквато е и темата на WED тази година, е достъпен  ангажимент на всеки отделен човек и компания, а съвместните усилия могат да допринесат за  промяната, която искаме да видим. Статистиките показват, че времето за отлагане е приключило,  живеем във времето на активните действия, които трябва да предприеме това поколение, каквото е и  мотото на WED 2021 #GenerationRestoration. 

****** 

Платформата „Истински мед“ помага на българските пчелари да реализират продукцията си на честна  цена и на консуматорите на мед да се сдобият със 100% чист истински мед с гарантирани качество и  произход. 

Медът, предлаган на платформата, е от производители, които използват smart технология, която  помага на пчеларите да се грижат по устойчив начин за пчелите си, като получават данни от кошерите  си в реално време чрез Beebot – вътрекошерно устройство, следящо ключови показатели за пчелната  колония.


Българската мрежа на Глобалния договор на ООН отбелязва Световния ден на околната среда от 2012  г. чрез различни инициативи, свързани с актуалната за годината тема. Oпазването на околната среда е  сред основополагащите принципи* на Глобалния договор на ООН. Те ангажират компаниите-членове  на инициативата с конкретни дейности и политики, като отговорно и чисто производство, спазване на  високи екологични стандарти, зелени инвестиции, развиване и използване на технологии, щадящи  околната среда. 

Световният ден на околната среда е денят на ООН за насърчаване на световната осведоменост и  действия за опазване на околната среда. От 1974 г. насам той се отбелязва всяка година на 5 юни от  Програмата на ООН за околната среда. Всеки Световен ден на околната среда е организиран около  тема, която обръща внимание на важен актуален въпрос, свързан с грижата за заобикалящата ни  среда. За 2021 г. темата е „Възстановяването на Екосистемата“ под наслов #GenerationRestoration

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg