EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 дни проверяват язовири

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 дни проверяват язовири

mail09:00 | 13.02.2012прегледи 683 коментарикоментари 0


До 10 дни ще бъдат проверени всички потенциално опасни язовири в страната. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, докато инспектира състоянието на съоръженията на язовирен район Въча. Целта на проверката бе да се установи състоянието на съоръженията и готовността им да посрещнат безпроблемно снеготопенето през следващите седмици.
Поисканата от МИЕТ справка от областните управители сочи, че броят на потенциално опасните обекти в страната е между 500 и 600. Проверките им вече започнаха. Във всички 28 области са сформирани екипи с участието на експерти от "Язовири и каскади", "Хидроелектроинвест" и ЕСО. При нужда те ще правят предписания на място за необходимите мерки, които да осигурят безопасна експлоатация на язовирите.
Ако не променим системата на управление и контрол на язовирите, скръбта ни за загиналите хора при бедствието в с. Бисер ще се окаже фалшива, коментира министър Трайков. Той апелира към кметовете да осигурят коректна и бърза информация за състоянието на водоемите в техните общини. Има множество малки язовири, строени преди години, които не отговарят на нормите за безопасност и не се водят в никакви регистри. Разчитаме на кметовете да изясним докрай ситуацията с тях, каза той.
Държавата поема лидерството чрез предписанията и контрола, но на местно ниво кметовете и областните управители трябва да си свършат работата с почистването на речните корита и тяхното укрепване, допълни още министър Трайков. По неговите думи оправданието "няма пари" не е уместно за ситуация, която застрашава човешкия живот. Дори с цената на временен дефицит в общинските бюджети, предписанията за обезопасяване на опасни водоеми трябва да бъдат изпълнени. Допълнителен въпрос е как впоследствие ще бъде покрит този дефицит.
Паралелно с проверките на място междуведомствена работна група от юристи на различни министерства изяснява необходимостта от промени в законодателството, които да гарантират безопасна и безаварийна експлоатация на язовирите.
Съоръженията на язовирните стени, стопанисвани от НЕК ЕАД, работят в пълна изправност, стана ясно по време на проверката днес. НЕК инвестира ежегодно между 10 и 12 млн. лева в поддръжка и ремонт на съоръженията.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg