EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

10% гъвкавост за еврофондовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10% гъвкавост за еврофондовете

mail07:52 | 07.05.2015прегледи 895 коментарикоментари 0


"Чрез Работната група за по-добро изпълнение, която създадох веднага след избирането ми за европейски комисар по регионалната политика, работим в тясно сътрудничество с правителствата на България, Хърватия, Чехия, Унгария, Италия, Румъния, Словакия и Словения, за да им помогнем да извлекат максимума от оставащите им европейски фондове за периода 2007-2013 година, в рамките на приложимите правила, които изискват тези средства да бъдат изразходвани по проекти до края на 2015.

След Европейския съвет от декември 2014 г., поехме ангажимент да намерим решения, които да гарантират бързото и ефективно използване на заделените средства за програмния период 2007-2013 г., за да помогнем на съответните държави-членки да осъществят дългосрочни проекти през идните години, като използват гъвкавостта на съществуващите правила.

За тази цел Комисията прие на 30 април преработената версия на Насоките за приключване на програмите по политиката на сближаване за периода 2007-2013 г.

Насоките за приключване на програмите са решение на Комисията, обясняващо подробно стъпките, които ние, държавите-членки и Комисията, трябва да предприемем, за да финализираме програмите по политиката на сближаване за периода 2007-2013 г.. По тези програми се изразходват европейски средства от 2007 г. до края на 2015 г. След това, до март 2017 г., държавите-членки трябва да представят окончателен доклад, който да показва какво са направили, преглед на изразходваното финансиране и декларация за приключване, която оценява законосъобразността и редовността на разходите.

Новото преработено издание приведе Насоките за приключване в съответствие с промените в законодателната рамка, направени от Съвета на ЕС и Европейския парламент в края на 2013 г., и опрости някой от процедурите по приключването, отнасящи се до инструментите за финансово инженерство и т.нар. "фазиране" – процеса на започване на даден проект в един програмен период и завършването му в следващия. Кои са новите моменти в Насоките за приключване?

На първо място, добавихме възможност за "10% гъвкавост". Тя позволява оперативна програма да изразходва с 10% повече от определените средства по даден приоритет при условие, че това се компенсира с еквивалентно намаление на разходите по друг приоритет на същата програма.

Второ, преработените насоки изясняват, че инструментите за финансово инженерство могат да продължат да инвестират в реалната икономика през 2016 г.

И накрая, бяха опростени и изяснени процедурите, които определят как проекти могат да бъдат "фазирани" от програмния период 2007 – 2013 г. в програмния период 2014 – 2020 г.

Много добри резултати могат да бъдат постигнати в рамките на съществуващите правила и благодарение на усилията на Работната група, която предоставя бързи решения, съобразени с условията в конкретните страни-членки, за да им помогне да ускорят използването на европейските фондове, сме решени да не изоставим никого да загуби средства.

Вече виждаме напредък в изпълнението на програмите от периода 2007 – 2013 г. Това е много добър сигнал, който означава, че усилията се отплащат и сме на правилен път."

Източник: Европейска комисия, снимка: Европейски парламент


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg