EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

10 банки изплащат депозити на КТБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 банки изплащат депозити на КТБ

mail07:12 | 11.11.2014прегледи 1182 коментарикоментари 0


Изплащането на гарантираните депозити до 100 000 евро, блокирани в Корпоративна търговска банка, ще започне до 4 декември. За целта ще бъдат ангажирани 10 банки. Разпределението ще става според последната цифра на Единния граждански номер (ЕГН) на клиента, обясни председателят на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

В списъка ще влязат банките с най-широка клонова мрежа в страната. Според източници на „Преса“ от фонда за гарантиране на влоговете все още не е взето категорично решение за броя на трезорите. Коментират се пет-шест имена. От друга страна, последните цифри в ЕГН са десет - от нула до девет.

След като се ориентира в коя банка са разпределени парите му, вложителят трябва да заяви пред нея как ще постъпи с тях. Има три варианта. Единият е човекът да си открие сметка в същата банка и да нареди парите му да се преведат по нея. Втората възможност е да посочи сметка в друг трезор. Третата е да изтегли цялата сума на каса. Няма да искат такси.

Общините, които имат депозити в КТБ, ще получат парите си на 100%, тъй като са защитени с държавни книжа. Някои предприятия обаче ще изгорят с големи суми, тъй като влоговете им надвишават законоопределения праг на държавна гаранция, отбеляза Стоянова.

С новата актуализация на бюджета отпада вариантът държавата да даде гаранции на фонда, за да може той да вземе кредити за изплащане на защитените депозити. Вместо това самото правителство ще изтегли нов дълг, който ще предостави на фонда под формата на заем.


Тагове: банки, депозити
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg