EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

10 % по-скъпи дрехи от пролетта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10 % по-скъпи дрехи от пролетта

mail17:30 | 15.02.2011прегледи 1027 коментарикоментари 0


Идва краят на ерата на поевтиняване на дрехите. През изминалото десетилетие цените на облеклото отчетоха спад, тъй като слабата инфлация и евтината работна ръка в редица страни дадоха възможност за намаляване на разходите, съобщава Reuters. За да понижат цените в периода на рецесията, търговците на дребно и производителите намалиха ненужните елементи и експериментираха с нови състави на тъкани.
На фона на възстановяването на световната икономика и нарастването на търсенето обаче поскъпването на труда и суровините притиснаха търговците и производителите, които вече изчерпаха начините за намаляване на разходите. През последната година памукът поскъпна над два пъти, достигайки рекорден максимум, а цените на някои синтетични тъкани се повишиха с около 50 процента на фона на засиленото търсене на алтернативи и нови състави. Очаква се през идните месеци цените на дрехите да се увеличат с около 10 процента, като най-силното поскъпване ще бъде през втората половина на годината, посочва експерт. В края на миналата седмица цената на памука достигна 150-годишен максимум, поскъпвайки до 1,90 д. за един фунт (453,6 грама - бел. ред.), което е близо два пъти над цената на суровината през същия период на миналата година, посочва
браншова организация.
Памукът започна да поскъпва през август 2010 г., след като лошото време засегна реколтата в основните страни производителки, сред които Китай, САЩ, Пакистан и Австралия.  Ограниченията на износа, наложени от Индия, която е вторият по големина производител на памук в света след Китай, също доведоха до недостиг в предлагането, докато световното търсене на памук нарасна на фона на подобряването на икономическата. Суровините определят от 25 до 50 процента от производствената цена на облеклото, а трудът - от 20 до 40 процента според сложността на изработката, посочва Дейвид Басук, управляващ директор на компанията АликсПартнърс (AlixPartners).
Редица китайски заводи, които временно спряха работа в периода на рецесията, все още не са възстановили пълния си капацитет. При увеличаването на обема на производството обаче заводите ще трябва да плащат на работниците си по-големи възнаграждения заради недостига на работна ръка, отбелязва Джон Лонг, стратег в сектора на търговията на дребно в консултантската компания Кърт Салмън (Kurt Salmon). Досега търговците успяваха да заобиколят ефекта от поскъпването на суровините, като изнасяха производството в страни с по-евтина работна ръка, например Виетнам, използваха други материали и поемаха увеличаването на разходите. Сега обаче лимитът вече е достигнат, отбелязва Кевин Бърк, президент и главен изпълнителен директор на Американската асоциация на облекло и обувки.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1044