EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

10% по-малко вино на пазарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

10% по-малко вино на пазарите

mail07:31 | 05.11.2019прегледи 1020 коментарикоментари 0


Глобалното производство на вино спадна с около 10% през тази година, като големите производители Франция, Италия и Испания бяха засегнати най-силно от неблагоприятните метеорологични условия, показват предварителни данни на Международната организация за лозарство и винарство (OIV), предаде Ройтерс.

Според OIV световното винопроизводство през настоящата година е било в размер на 263 милиона хектолитра (mhl), след като през 2018-а година беше достигнат връх от 294 милиона. Въпреки понижението с около 10%, данните за тази година просто се връщат към средните им нива след големия подем на винопроизводството през миналата година.

Франция и Италия, двамата най-големи производителя в ЕС, бележат спад на производството с около 15%, докато винопроизводството в Испания се свива с цели 24 на сто, като OIV отбеляза, че и в трите държави производството е спаднало под осредненото ниво от последните пет години.

"Това може да се обясни главно с променливите метеорологични условия и по-специално много студената и дъждовна пролет, последвана от изключително горещо и сухо лято", се посочва в анализа на Международната организация за лозарство и винарство.

Производството в рамките на 28-членния ЕС, което представлява около 60% от световното винопроизводство, се сви до 156 милиона хектолитра от 267 милиона миналата година, като Франция, Италия и Испания формата около 80 процента от общата продукция в ЕС.

В същото време OIV отбеляза по-добро представяне на вино производителите в Съединените щати, като според предварителна оценка американското винопроизводство се е понижило с едва 1% от нивото през 2018-а година, но винарската организацията добави, че прогнозата може да бъде преразгледана през следващите няколко месеца.

Отчита се спад в производството на вино и в южното полукълбо, въпреки че то остава като цяло в съответствие със средните нива от последните пет години. Аржентина и Чили - двата най-големи производителя на вино в Южна Америка - отбелязват спад съответно с 10% и със 7%.

Въпреки сушата, която засегна гроздобера, винопроизводството в Южна Африка пък нарасна на годишна база с 3% до 9,7 милиона хектолитра, но OIV добави, че това повишение е факт след много слабата 2018-а година.

Оценките на Международната организация за лозарство и винарство в световен мащаб изключват гроздовите сокове и ширата и се основават на информация, събрана в 28 държави, които са представлявали 85% от световното винопроизводство през 2018-а година.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg