EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

1 млн. чужди работници са напуснали Острова

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млн. чужди работници са напуснали Острова

mail17:08 | 26.02.2021прегледи 1393 коментарикоментари 0


Почти един милион чужденци може би са напуснали страната през миналата година, като коронавирусната пандемия изглежда е предизвикала най-големия регистриран нетен отлив на работещи, но неродени във Великобритания, според официални данни, публикувани във вторник, цитирани от Ройтерс.

Данните от Службата за национална статистика (ONS) предполагат, че във Великобритания през последните три месеца на 2020 г. е имало 795 000 по-малко работещи, родени в чужбина, отколкото година по-рано, и близо милион по-малко жители, родени в чужбина, на възраст над 16 години.

В рамките на Европа Великобритания регистрира най-голям брой починали заради Covid-19 и понесе най-сериозен икономически удар от коронавирусната пандемия. Особено тежко са засегнати някои сектори, в които преди работеха голям брой чужденци, като например хотелиерството.

Проучването не е предназначено да обхване миграционните потоци, а наличието на пандемия означава, че телефонните обаждания са заменили интервютата от врата до врата от страна на ONS, което прави по-трудно да се разбере дали намаленият брой на респондентите, родени в чужбина, отразява промяна в извадката или представлява основа промяна.

Въпреки това Джонатан Портъс, професор по икономика и публична политика в King’s College в Лондон и бивш главен икономист в Британския департамент за работа и пенсии, заяви, че е разумно да се заключи, че е имало масова миграция.

"Не се съмнявам, че е имало отлив на хора, който е безпрецедентен в най-новата история", каза той пред Ройтерс. Трудно е било да се разбере дали работещите чужденци ще се върнат, след като пандемията приключи, каза още Портъс.

Работниците, родени в ЕС, представляват по-голямата част от напусналите Великобритания през изминалата година, показват данните на ONS./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg