EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

+1 млн. румънски туристи в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+1 млн. румънски туристи в България

mail09:01 | 22.02.2017прегледи 8560 коментарикоментари 0


Над 1 млн. румънци са дошли на почивка у нас през миналата година, като се отчита ръст от 11,2 на сто спрямо година по-рано. Това съобщи Министерството на туризма по повод представянето на България в международното туристическо изложение TTR - I, което се провежда в Букурещ. Броят на посетителите поставя гостите от северната ни съседка на първо място в класацията по посещения.

Румънският пазар е ключов за българския туризъм, като е основен също по отношение на краткосрочните пътувания до България. Туристите от северната ни съседка идват за 3-4 дни на ски, СПА и културен туризъм. Освен това покрай празници като Великден, 1 май, Коледа и Нова година, пише "Монитор".

На изложението страната се представя с щанд на площ от 225 кв.м, на който се представят 20 български компании и общини. Участници са общините Русе, Варна, Габрово, Каварна и Елена. Организатор на българското представяне е Министерството на туризма.

Румънците се интересуват основно от лятна почивка в България, религиозен, спортен и културно-исторически туризъм с акцент старите столици.

Туроператорите очакват запазване на досегашните нива или ръст на румънските туристи през 2017 г. Те и общините поставят акцент върху съвместните усилия с Румъния за развитие на общи туристически продукти за Дунавския регион. Река Дунав е важна предпоставка за откриване на нови възможности и предизвикателства пред туризма и развитието на бизнес отношенията между двете страни.

Между 10 и 20 на сто достигат отстъпките за летните ваканции при ранни записвания. Това показват данни на асоциацията на туроператорите. Промоциите са най-изгодни до края на февруари, а най-бързо местата свършват за родното Черноморие. До момента най-търсени са четиризвездните хотели. По-големи отстъпки в цените има за летните почивки в чужбина. Най-търсените дестинации си остават Гърция, Турция, Италия и Испания. Цените на пакетите варират от 250 до 1000 лв. при ранни резервации.

Пикът на сезона от средата на юли до средата на август вече в голяма степен е разпродаден, посочва Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори и турагенти. В южните курорти по морето се опитват да удължат сезона, като удължат периода на ранните записвания.

Отстъпките за ранните записвания продължават до началото на летния сезон, като доста хора могат да резервират своята почивка през месец май и да ползват същата отстъпка като през февруари", уточнява Красимир Азов от туристически център - Царево.

Зимните курорти ще са с по-ниски цени от март. Цените на почивките в планината се очаква да паднат с около 30% само след малко повече от седмица. Повечето хотелиери предлагат и различни бонуси. Например това може да са безплатен транспорт до ски пистите, както и отстъпки в ресторантите на хотела.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg