EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1 млн. лв. загубата на Слънчев бряг АД за 2016 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млн. лв. загубата на Слънчев бряг АД за 2016 г.

mail13:05 | 11.09.2017прегледи 6864 коментарикоментари 0


Загуба от 993 000 лева отчита за 2016 г. държавното дружество "Слънчев бряг" АД, заради значително високия размер на разходите за амортизация на наличните активи. Компанията за миналата година е отчела приходи от предоставени услуги от 1,224 млн. лева, докато за 2015 г. те са били 1,177 млн. лева, което е ръст с 47 000 лева. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в Народното събрание по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на четирима депутати от БСП - Димитър Стоянов, Николай Тишев, Петър Кънев и Тодор Байчев.

Министър Ангелкова добави, че акционерното дружество през 2016 г. е реализирало положителен финансов резултат преди отчитане на разходите за амортизация в размер на 301 000 лева.

По думите на Ангелкова само преди дни "Слънчев бряг" АД обяви, че регистрира сериозно повишаване на приходите си за първото шестмесечие на тази година. Дружеството отчита приходи от дейността си в размер на 1 476 000 лева, което е с 231 000 лева увеличение спрямо предходната 2016 година.

Дружеството, което е 75 процента собственост на държавата, е ангажирано с поддръжка на инфраструктура - улици, осветление, маркировки, зелени площи, подсигуряване на сигурността на курорта, видео наблюдение и т.н., което към момента се извършва със собствени средства на "Слънчев бряг" АД.

Наблюдаващият туризма вицепремиер Валери Симеонов обяви миналата седмица, че държавното акционерно дружество "Слънчев бряг" трябва да бъде ликвидирано.

Широко дискутираните т. нар. "бар кролове", които туроператори провеждат на територията на комплекса, бележат спад. През тази година приходите на дружеството от такава дейност възлизат на 6350 лева или приблизително 120 брой турове, като за сравнение през 2011 година от началото на регистрирането им са били провеждани 750 реален брой турове. Заради контрола, осъществяван от "Слънчев бряг" АД, провеждането им вече е със затихващи функции.

Министър Ангелкова информира още, че са били платени 300 000 лева без ДДС за командировани полицаи, които са се грижили за сигурността в курорта през миналата година.

Тя посочи, че се работи по финализирането на правния и финансов анализ за това дали активите на дружество да се прехвърлят на общината, дали акциите да й се прехвърлят, трябва да бъде направен и анализ на това колко държавата трябва да плати на миноритарните акционери, защото дружеството е със смесено участие.

Министърът на туризма допълни, че се обмислят и други правни форми. Тя изрази надежда най-късно до месец да бъдат представени в ресорната парламентарна комисия възможните стъпки, които ще се предприемат.

Промените в Закона за туризма предвиждат регулация на статута на националните курорти, за да има ясни правила за всички дейности, които се извършват на тяхна територия. Ангелкова каза, че се надява в края на октомври или началото на ноември законопроектът да бъде представен в НС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg