EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1 млн. лв. за обезопасяване на плажове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 млн. лв. за обезопасяване на плажове

mail07:30 | 31.05.2014прегледи 1093 коментарикоментари 0


Министерството на регионалното развитие ще даде 1 млн. лева за обезопасяване на неохраняеми плажове, съобщи на брифинг днес министър Десислава Терзиева. Парите ще бъдат разпределени между областите Добрич, Варна и Бургас.

За покриване на неохраняемите плажове ще бъдат наети около 120 спасители, които ще работят през месеците юли и август.

Броят на неохраняемите плажове е 83. Областните управители на Добрич, Варна и Бургас трябва да предложат кои от тях да се обезопасят с по 1-2 поста през юли и август. Съвместно с кметовете по места те трябва да идентифицират посещаемите места, разясни Терзиева. Областните управители трябва да предоставят в МРР схема с обозначени участъци, които ще бъдат обезопасени. Тази схема се одобрява от министъра на регионалното развитие. Според Терзиева приоритетно ще се обезопасяват градските плажове и тези с по-висока посещаемост, до които има възможност за достъп на линейка. Достъпът до тези плажове ще бъде свободен. На неохраняемите плажове ще бъдат поставяни предупредителни табели.

Действащите концесионни договори са 58 бр., а договорите за отдаване под наем – 39 бр. Приходите за 2013 г. са около 14 млн.лв., а прогнозните за 2014 г. са за 16 млн. лв. Увеличението от 2 млн. лв. е заради сключените нови договори за отдаване под наем на морски плажове, които през миналия сезон 2013 са били неохраняеми като „Иканталъка 2”, „Чайка-север”, „Червенка”, „Созопол-Буджака” и „Каваците-север“.

50% от приходите от договори за концесия и наем остават за общините, на чиято територия е плажа. Те са за благоустрояване на прилежащите територии на морските плажове, осигуряване на транспортни връзки с местни пътища, както и пешеходни и велосипедни алеи до плажовете. Също и за поставяне на предупредителни табели и санитарно-хигиенно поддържане на неохраняемите плажове на територията на съответната община. Почистване и извозване на отпадъците от морските плажове, обявени за неохраняеми.

Останалите 50% от приходите отиват в държавния бюджет. Съгласно промените в ЗУЧК от тях 10% се разпределят на областните управители на Добрич, Варна и Бургас. Средствата може да се разходват по няколко направления:

• Обезпечаване на водно спасяване на неохраняемите плажове, съгласно схема, предложена от областния управител и одобрена от министъра на регионалното развитие;
• Поставяне на предупредителни табели;
• Санитарно-хигиенно поддържане на неохраняемите плажове на територията на съответна община в областта, за чиито плажове няма сключен никакъв договор за концесия или наем.

Министърът бе категорична, че и тази година ще има засилен контрол от страна на МРР върху изпълнението на ангажиментите от страна на наемателите и концесионерите. Утвърден е графикът за извършване на проверки.
Списъкът с неохраняемите плажове е публикуван на страницата на МРР и е достъпен чрез следния линк.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg