EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

1 март 2013:Старт на цифровия сигнал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1 март 2013:Старт на цифровия сигнал

mail14:19 | 19.12.2012прегледи 960 коментарикоментари 0


До края на седмицата стартира информационната кампания за въвеждането на цифрова ефирна телевизия в България. Кампанията ще се проведе от декември 2012 до март 2013 година и ще включва излъчване на телевизионни и радио клипове, образователни филми, разпространение на информационни брошури и публикации в българската национална и регионална преса. До края на месеца се предвижда и разработването на специализирана интернет страница и гореща телефонна линия, чрез които ще се предоставят актуална и полезна информация на българските граждани за процеса на цифровизация. Това обяви на пресконференция днес заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.

“Целта на кампанията е информация за цифровизацията да достигне до всеки българин и хората да са наясно предварително какви действия трябва да предприемат до реалното преминаване изцяло към цифрово излъчване от 1 септември 2013 година”, заяви ръководителят на проекта Вера Джамбазова от обединението “Ти Си Ти Ви”, което спечели конкурса през ноември.
“Цялата информационна кампания е планирана да се извърши на три етапа, които трябва да предхождат етапите на процеса на цифровизация. До месец март хората трябва да са информирани, че процесът започва и ще трябва да преценят дали да закупят нов телевизор с цифров приемник или ще им е необходим цифров декодер. В момента работим само по първия етап на информационната кампания”, заяви още Вера Джамбазова.
На 1 март 2013 година цифровият сигнал ще бъде пуснат.
От 1 март 2013 до 1 септември 2013 година ще бъде т.н. преходен период, през който ще функционират както цифровия, така и аналоговия ефирен сигнал. Това означава, че хората ще могат да приемат един от двата сигнала в зависимост с какъв телевизор разполагат. “През този етап ще има само напомняща информационна кампания, която ще да се засили непосредствено преди реалното преминаване към цифров ефирен сигнал”, добави Вера Джамбазова.
На 1 септември 2013 година аналоговият сигнал ще бъде спрян.
От този момент нататък, хората ще могат да гледат безплатно до 15 национални цифрови програми, които ще могат да приемат чрез антена и цифров телевизор/декодер.

В рамките на цялостната информационна кампания е планирана отделна комуникация към хората със социален статус, който им дава право да получат безплатно цифров декодер. Принципът е всички граждани, които имат право на енергийни помощи да получат ваучер, с който да вземат своя цифров декодер и да го монтират на своя телевизор. Така те ще продължат да имат безплатна ефирна телевизия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg