EUR 1.9558
USD 1.6405
CHF 1.8066
GBP 2.1867
CNY 2.4940
you tube
mobile version

1% е консумацията на тъмна бира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

1% е консумацията на тъмна бира

mail12:09 | 30.10.2020прегледи 372 коментарикоментари 0


Едва 1% от общия обем на бира е делът на тъмното пиво у нас*. Това се дължи на различни фактори, свързани с нагласите на потребителите и поводите за консумация, които с влиянието на пандемията от COVID-19, се изместват предимно към потребление в домашна обстановка, при събирания с близките, семейството или в тесен приятелски кръг. Независимо от променената реалност, бирата продължава да e една от любимите напитки на българските потребители, като през лятото е най-често консумираната напитка след водата**.

Към момента, българският потребител остава относително консервативен в нагласите си – склонен е да опитва нови вкусове, но трудно променя предпочитанията си по отношение на любимите си марки пиво. За разлика от Западна Европа, консумацията на бира у нас все още се отличава с изразена сезонност. Светлата лагер бира се консумира предимно през топлите месеци, а тъмната се възприема като напитка за по-студените дни и специалните моменти като празници и събирания с приятели навън или у дома.

При тъмната бира се наблюдават вариации в добавките, които обогатяват усещането при консумация и дават възможност на потребителите да опитват нови видове целогодишно – от пиво с нотки на шоколад, през аромат на горски плодове, до екзотични подправки като канела, джинджифил и кардамон или опушен малц. Сред плюсовете на българските тъмни бири са съставките с доказан произход и рецептите, които се съхраняват и усъвършенстват от родните майстор-пивовари поколения наред.

Така например, тази година Международният институт по качество на храни и напитки Monde Selection отличи със златен медал Шуменско Тъмно – една от локалните марки на Карлсберг България, водещ производител на бира у нас. Селекцията на Monde Selection провежда 360-градусова качествена оценка на продуктите чрез независимо експертно жури от над 80 учени, сомелиери и майстор-готвачи с дългогодишен опит като дегустатори.

Поради своя богат, наситен вкус, тъмната бира чудесно се комбинира с повечето опушени и печени меса. Тя обогатява пикантните ястия, без да доминира над техните вкусови характеристики. Тъмната бира е подходяща за консумация и със сладки десерти, богати на шоколад, карамел или ядки.

------------------------------

* Източник: Nielsen, 2019 г.

** по данни на Съюза на пивоварите в България за 2019 г.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg