EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+ €7,5 млрд. за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+ €7,5 млрд. за Гърция

mail13:15 | 17.06.2016прегледи 1732 коментарикоментари 0


Висши представители на финансовите министерства от еврозоната се споразумяха в петък да отпуснат на Гърция свежи заеми на стойност от 7,5 млрд. евро, постигайки окончателно заключение на проточилия се с месеци преглед по изпълнение на спасителната за страната програма, договорена с нейните международни кредитори, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Чрез тези средства ще бъде гарантирано, че Гърция няма да се окаже в опасност от просрочване на нейни външни задължения към кредиторите по-късно това лято.

Длъжностните лица, които съставляват Съвета на директорите на Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ) – спасителния фонд на еврозоната, се съгласиха да изплатят следващия транш от финансова помощ, тъй като управляващите в Атина успяха да приемат серия от икономически реформи, които бяха наложени от международните кредитори.

Изплащането на средства е факт, след като парламентът на Гърция прие серия от болезнени мерки за икономии, договорени в рамките на третата спасителна програма за страната в размер до 86 млрд. евро, включително увеличаване на данъците и основен ремонт на "скъпата" гръцка пенсионна система. В замяна на финансовата помощ, правителството на гръцката левица също така одобри законова рамка, която да позволи на банките в страната да се освобождават от техните т.нар. "лошо кредити" и се съгласи да създаде специален приватизационен фонд.

Гърция се нуждаеше от свежо финансиране най-късно до средата на юли, когато страната ще трябва да погаси големи по размер външни задължения, включително и обратно изкупуване на гръцки облигации, държани от Европейската централна банка.

Част от новите кредити ще отидат и за изплащането на вътрешни просрочия – пари, които гръцкото правителство продължава да дължи на местни доставчици. Европейските и властите в Атина се надяват, че това може да даде необходимия тласък на изпитващата все още сериозни затруднения гръцка икономика.

Европейският спасителен механизъм също така каза, че още 2,8 млрд. евро ще бъде на разположение на Гърция, но при условие че управляващите изчистят своите просрочия и продължават да осъществяват допълнително договорените реформи.

Междувременно агенция Ройтерс цитира източници от ЕЦБ, според които Европейската централна банка е почти сигурна, че през следващата седмица ще възстанови достъпа на гръцките банки към нейните репо-операции за евтино рефинансиране на финансовите институции в еврозоната. Гръцките банки загубиха достъпа до средствата на ЕЦБ по-рано миналата година, когато Атина беше на косъм да излезе от еврозоната.

Възстановяването на финансирането от страна на ЕЦБ ще представлява голяма стъпка към нормализация на гръцката икономика, която все още се намира под негативното влияние на наложения преди година контрол на капитала и от тежките мерки на икономии, целящи подобряване на фискалния ѝ баланс.

Въпреки че кредитният рейтинг на Гърция е все още на т.нар. ниво "боклук" според водещите кредитни агенции, ЕЦБ вероятно ще заобиколи своите изисквания за инвестиционен кредитен рейтинг на срещата на Управителния съвет на 22-ри юни, допускайки обратно гръцките облигации като обезпечение при провежданите от нея ежеседмични операции по рефинансиране на търговските банки от еврозоната, посочва Ройтерс.

Засега ЕЦБ отказват да коментират тази информация.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg