EUR 1.9558
USD 1.7607
CHF 1.8218
GBP 2.2981
CNY 2.5672
you tube
mobile version

-1,9% спад за промишлеността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

-1,9% спад за промишлеността

mail18:25 | 09.08.2019прегледи 374 коментарикоментари 0


По предварителни данни на НСИ през юни 2019 г. сезонно изгладеният[1] индекс на промишленото производство[2] намалява с 1.9% в сравнение с май 2019 година.

През юни 2019 г. календарно изгладеният индекс[3] на промишленото производство показва спад от 3.6% спрямо съответния месец на 2018 година.

Месечни изменения

През юни 2019 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 12.5%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%, и в преработващата промишленост - с 1.2%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 33.4%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 13.8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9.8%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8.1%. По-съществено увеличение е регистрирано при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 9.5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6.3%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 4.8%.

Годишни изменения

На годишна база спад на индекса на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 20.0%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.6%, и в преработващата промишленост - с 1.7%.

По-значителен спад в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 47.1%, производството на основни метали - с 21.0%, производството на облекло - с 11.8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 10.4%. Най-голямо увеличение е отчетено при: печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 15.2%, производството, некласифицирано другаде - с 10.7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 10.3%.  


[1] Сезонното изглаждане е статистически метод за отстраняване на сезонния компонент на времевия ред.

[2] Месечните индекси на производството измерват измененията в произведената продукция на промишлените предприятия. Тази информация е подходяща за проследяване на текущото икономическо развитие и за краткосрочни прогнози. Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Индексите на промишленото производство се изчисляват при постоянна база чрез претегляне със структурата на добавената стойност по факторни разходи.

[3] Календарното изглаждане представлява отстраняване на вариациите в месечните данни, дължащи се на различния брой календарни и работни дни в месеците, на националните празници, както и на наличието на екстремни стойности (например наличието на повече неработни дни през май може да допринесе за спад на производството в някои дейности).    

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg