EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+ 114 млн. лв. приходи на НОИ през 2016 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+ 114 млн. лв. приходи на НОИ през 2016 г.

mail16:38 | 13.11.2015прегледи 1992 коментарикоментари 0


Със 114 млн. лева увеличение на приходите на Националния осигурителен институт е заложено за догодина заради възможността за преместването на втората пенсия, съобщи управителят на института Бисер Петков при обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване в социалната комисия в парламента.

Около четири хиляди категорийни работници, вече са прехвърлили парите си от професионален фонд в НОИ. Същото важи и за младите пенсионери от сектор "Сигурност":

Пенсионираните военни, полицаи и така нататък, които са с намален размер на пенсията, законодателят им даде право до кроя на 2016-та година, да си получат пълната пенсия от НОИ, ако заявят прехвърляне на средствата им от партидите. Този процес вече върви от 15 август и ще продължи и през следващата година.

Междувременно социалната комисия в парламента отхвърли на първо четене бюджета на НОИ за 2016 година и започна разглеждането на държавния бюджет. Това обаче не означава, че той не може да бъде внесен в пленарна зала и обсъден там. Представителите на БСП и ДПС отхвърлиха бюджета на НОИ. От Реформаторския блок също бяха критични. По-голямата част от депутатите гласуваха "въздържал се“. Очаквано финансовият план получи подкрепа от ГЕРБ. Опозицията реагира остро срещу замразяването на част от социалните плащания, например - на обезщетенията за безработица и за майчинство.

Най-голямото перо в разходите на НОИ са пенсиите, като през тази година те са се увеличили допълнително заради добавките за коледните и великденските празници за част от пенсионерите. Догодина, въпреки увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране, новите пенсионери ще бъдат с около 8000 повече от тазгодишните разчети. От 1 юли 2016 година пенсиите ще бъдат увеличени с 2,5 на сто.

Общото нарастване на планираните разходи за пенсии спрямо размера им в тазгодишния бюджет е около 350 млн. лева. Прогнозният среден размер на пенсиите е 331, 62 лева.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви, че догодина ще има повече пари за всички социални плащания:

Общо в консолидирания бюджет на държавата за следващата година увеличението на разходите е малко под 2 млрд. лева.

Опозицията реагира остро на бюджета на НОИ, където редица социални плащания като обезщетенията за безработица и майчинство се запазват на нивата от настоящата година./БНР


Тагове: НОИ, приходи
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg