АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]


Традиционният празник на смилянския фасул ще бъде от 24 до 26 октомври, информират от кметството.


Данните са въз основа на направени лабораторни анализи в страната и чужбина. Това каза в интервю за БТА Антонио Бонев, председател на Сдружение на шафранопроизводителите в България. Той представи качествата на шафрана по време на U.L.I.C.A. – Street Fest в Стара Загора.


Право да кандидатстват имат индивидуални производители и членове на групи на производители и организации на производители на плодове, които не прилагат оперативни програми.


Продиджио е с прекрасна комбинация от цветове, преминаващи от светло зелено към лъскаво червено. Салатата е красива на външен вид и прилича на многолистен корал. Има добър обем и 3D форма на листата, които са лъскави в интензивен тъмночервен цвят.


Днес, 4 април 2012 г., в Регистъра на Европейската комисия беше публикувана схема за държавна помощ за България “Помощ за компенсиране разходите на земеделски производители, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на Доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)”.


Към 24.10.2019 г. е извършена предсеитбена подготовка на 10 837 301 дка и дълбока оран на 3 857 611 дка, което е респективно със 7,1% и 20% по-малко на годишна база.


Ставките за подпомагане при някои животни: 110 лв. за месодайни крави под селекционен контрол; 80 лв. за биволи; за други животни ставките са в диапазона между 10 - 50 лв. на глава.


Цената за сорта червен мискет е 80 ст. на килограм. Стопаните споделят, че изпитват затруднения заради повишаването на цените на горивата, торовете и работната ръка. Според тях е необходима държавна регулация за вноса от чужбина.


В България се добиват 400 кг царевица от декар, а в Гърция 2 тона, което показва разликата между поливно и неполивно земеделие. „Не може да правим компромис и апелирам да се мобилизираме и максимално да бъдат реализирани проектите в сектора“, каза министър Вътев.


Като важен проблем, с който се сблъскват производителите на праскови през тази година, той посочи ниските изкупни цени на продукцията - плодовете за преработка се продават между 57 и 60 ст. на килограм, 25 ст. е за сокове и нектари.