EUR 1.9558
USD 1.6405
CHF 1.8066
GBP 2.1867
CNY 2.4940
you tube
mobile version

€720 млн. за енергетиката на балтийските държави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€720 млн. за енергетиката на балтийските държави

mail12:08 | 05.10.2020прегледи 426 коментарикоментари 0


Европейският съюз отпуска €720 млн. за проект за синхронизиране на енергийните системи на балтийските страни до 2025 година, съобщи на пресконференция в Брюксел председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ТАСС.

Това ще намали свръхзависимостта на региона от единствения източник на енергия - Русия, съединявайки го в пълна хармония с останалата част от Европа, подчерта ръководителката на ЕК.

През 2019 година ЕК и ръководителите на Полша и балтийските страни подписаха в Брюксел пътна карта за десинхронизиране на енергийната система на Прибалтика с Русия и нейното синхронизиране с континенталната част на ЕС през Полша до 2025 година.

Въпреки 15-те години членство в ЕС, Литва, Латвия и Естония остават членки на енергийния кръг БРЕЛЛ - единната енергийна система с Беларус и Русия - към която според съществуващия меморандум ще бъдат част поне до 2025 година.

През 2019 г. ЕК отпусна грант от 323 милиона евро в рамките на програмата Обединена Европа за синхронизиране на енергийните системи на ЕС и балтийските страни. Брюксел обяви, че тези средства ще покрият 75 процента от стойността на работата по синхронизирането на този етап. Тогава обаче ЕК посочи, че сумата включва само инфраструктурни разходи. За създаването на производствени мощности, за да бъде адекватно заместен обемът на закупуваното от Русия електричество, са необходими още най-малко 1 милиард евро, отбелязва ТАСС.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg