EUR 1.9558
USD 1.7607
CHF 1.8218
GBP 2.2981
CNY 2.5672
you tube
mobile version

€43 млн. за Северна Македония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€43 млн. за Северна Македония

mail06:41 | 08.07.2019прегледи 628 коментарикоментари 0


Северна Македония се връща от срещата на върха ЕС - Западни Балкани в Познан с помощ от 43 милиона евро за три проекта, съобщи премиерът Зоран Заев, цитиран от агенция МИА.
"Крайно сме благодарни за новия пакет за свързаност, който бе обявен от Европейската комисия и който обхваща три проекта от огромно значение за Република Северна Македония на обща стойност около 42,7 милиона евро", каза Заев на пресконференция в Познан.
Единият проект на стойност 13 милиона евро е интерконекторът за природен газ между Гърция и Северна Македония, който според Заев е може би най-важният енергиен проект в тази част на Европа и неговата реализация ще осигури конкурентоспособност, безопасност и сигурност при снабдяването с газ. С този интерконектор Северна Македония ще има достъп до 3,5 пъти повече газ, каза премиерът, като допълни, че Северна Македония ще положи усилия да разшири този проект и към Косово и Сърбия.
Вторият проект на стойност около 3 милиона евро е строителството на съвместен железопътен гранично-пропускателен пункт на границата със Сърбия.
Други 28 милиона евро са предоставени на Северна Македония за изграждането на автомагистрала А4, участък Блаце /на границата с Косово/ - Скопие.
"Всички тези проекти имат стойност и полза за целия регион и ще имат положителен ефект за раздвижване на икономиката и улесняване на пътуването на хората", заяви премиерът Заев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg