EUR 1.9558
USD 1.6499
CHF 1.8160
GBP 2.1668
CNY 2.3771
you tube
mobile version

ЮЗДП: Купувайте дърва през пролетта!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЮЗДП: Купувайте дърва през пролетта!

mail07:10 | 27.12.2018прегледи 688 коментарикоментари 0


Купувайте дърва за огрев още в края на пролетта. По този начин ще се намали значително замърсяването на въздуха. Това призова директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов.
По думите му, скоро ще бъдат въведени изисквания, с които ще се ограничи влажността на дървата за огрев до 25%. Затова се налага тяхното добиване да става още през пролетта, за да бъдат до есента на над 80% просушени. Така ще се свали с 90% замърсяването на въздуха от дървата за огрев, проблем, който става все по-актуален и касае здравето и живота на хората.
„Сухите дърва имат и по-висок коефициент на полезно действие, те са с по-високо качество от влажните дърва. Много хора не могат да се откажат от това отопление, защото все още е най-евтино. Проблемът е, че потребителите най-често идват септември, октомври, ноември, когато става и по-трудно, и по-тежко, а и се вдигат цените”, каза още Дамян Дамянов. Цената на дървата за огрев през лятото ще е по-ниска, тъй като разходът за добиването им е по-малък. Всеки, който една зима гори сухи дърва, ще разбере каква е разликата между това, което е стояло на естествено просушаване 6 месеца и това, което е добито преди 1-2 седмици, категоричен е директорът на ЮЗДП. Обмисля се и завишаване на цените за добив на дървесина с 15-20%, за да се задържи работната ръка, тъй като това е най-тежката работа в гората и е добре да има повече фирми, които се занимават само и единствено с дърводобив.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg