EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Южен поток се оскъпи още

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Южен поток се оскъпи още

mail08:00 | 11.12.2013прегледи 1190 коментарикоментари 0


Руският газов гигант Газпром трябва да изхарчи общо 738,5 млрд. рубли ($23 млрд.) между 2011 и 2017 година за разширяване на местната газова система, за да може газопроводът Южен поток да се свърже с Европа, което повишава цената на целия проект с около 20%, съобщи Ройтерс. Проектът за газопровод Южен поток, възприеман като руския отговор на опитите на Европа да намери алтернативни доставки на газ, трябва да пренася около 63 млрд. куб. метра газ през Черно море, България, Сърбия, Унгария и Словения до Италия.

Очаква се първата фаза да бъде готова за изпомпването на 15,75 млрд. куб. метра газ до края на 2015 година, а пълният капацитет да може да бъде достигнат до 2018 година. В документ, публикуван на сайта на Газпром, компанията уточнява, че ще трябва да похарчи допълнително 228,5 млрд. рубли ($6,9 млрд.) за нови мощности на местната мрежа, което е с 45% повече от предишната оценка от 510 млрд. рубли за тези разходи. Газпром не уточнява на какво се дължи това повишение. Разходите за разширяване на руската газопроводна система на Газпром заедно с разходите за самото изграждане на Южен поток сега ще възлизат на около $46 млрд. Преди руският газов монополист определяше цената на изграждането на газопровода на 17 млрд. евро ($23,3 млрд.). Много анализатори поставят под въпрос необходимостта от Южен поток, като посочват, че Газпром вместо това трябва да се съсредоточи върху преговори с Украйна, втория по големина клиент на Газпром след Германия, за да се гарантира бъдещата сигурност на доставките през украинска територия.

Украйна е обезпокоена от строежа на газопровода Южен поток, заяви пред телевизия ICTV украинският министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Едуард Ставицки, цитиран от Укринформ. Ставицки изрази безпокойство от събитията през последния месец, "а именно обявеното от България начало на строителството на Южен поток". Той изтъкна, че през него се планира транзит на най-малко 60 млрд. куб. метра руски газ до Европа, докато в момента през Украйна преминават транзитно около 90 млрд. куб. метра годишно. Ако тези обеми намалеят, украинската газопреносна система с течение на времето ще се превърне в скрап, предупреди Ставицки. Министърът допълни, че строежът на газопровода е бил основен въпрос в разговорите с европейските му колеги. "За съжаление засега само ни казват, че това споразумение не е ратифицирано от Европейската комисия, но някои страни членки на ЕС вече са взели решение за строителството", подчерта той. Укринформ припомня, че строителството на Южен поток започна в България на 31 октомври. Дължината му на територията на страната ще бъде около 540 км, а проектната мощност - 63 млрд. куб. метра газ годишно. Стойността на строежа ще бъде над 3,3 млрд. евро. Българските потребители трябва да получат първия газ по Южен поток в края на декември 2015 година.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев и на Словения Аленка Братушек обсъдиха днес подробно подготовката за изграждането на словенския участък на газопровода "Южен поток", съобщи ИТАР-ТАСС. Аленка Братушек пристигна вчера в Русия на двудневно работно посещение. Междуправителствените споразумения за строежа на Южен поток имат превес над законодателството на ЕС, заяви руският
премиер Дмитрий Медведев. След среща със словенската министър-председателка Аленка Братушек той изтъкна, че Европа ще получи газ по Южен поток в съществуващите срокове. Русия е един от водещите външнотърговски партньори на Словения. В над 60 руски региона работят компании от тази страна, припомнят от правителството. През 2012 година руско-словенският стокооборот е нараснал със 7,2 процента спрямо предходната година до $1,56 млрд. За периода януари-септември 2013 година стокооборотът се е увеличил с 5,3%. При преговорите ще бъдат подписани редица двустранни документи.
 


Тагове: Южен поток, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888