EUR 1.9558
USD 1.6136
CHF 1.7803
GBP 2.2467
CNY 2.4952
you tube
mobile version

Шест нови е-услуги на Агенцията по вписванията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шест нови е-услуги на Агенцията по вписванията

mail09:05 | 22.01.2021прегледи 242 коментарикоментари 1


Шест нови електронни услуги, предоставяни от службите по вписвания вече са достъпни чрез единния портал https://portal.registryagency.bg/. С реализирането им се финализира проектът за надграждане на Имотния регистър, който е част от Стратегията за развитие на електронното управление в Република България, реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. "Новите електронни услуги значително ще облекчат потребителите на услугите на службите по вписвания към АВ. Стартирането им беше обвързано с приемането на необходимите нормативни промени и когато то стана факт, което по време съвпадна и с предсрочно приключилата тази година инвентаризация, Агенция по вписванията своевременно презентира електронните услуги“, подчерта Габриела Козарева, изпълнителен директор на Агенция по вписванията.

Новите услуги са:

Издаване на заверен препис от вписан акт

Издаване на незаверен препис от вписан акт

Издаване на удостоверение за лице

Издаване на удостоверение за имот

Издаване на удостоверение за лице за определен период

Издаване на удостоверение за имот за определен период

Всички те могат да бъдат заявени на https://portal.registryagency.bg/. За целта ползвателите трябва да имат регистрация в портала, наличен електронен подпис (КЕП), попълнена форма в сайта, в зависимост от исканата услуга и заплатена държавна такса през системата на Epay.

Незавереният препис потребителите могат да достъпят електронно, в меню "Моите заявления" в единния портал на агенцията. Завереният препис може да се заяви електронно, но се получава само на място в службата по вписвания по местонахождение на имота. В https://portal.registryagency.bg/ може да се направи справка дали исканата справка е готова за получаване.

Заявленията за издаване на удостоверения за лице и имот, както и за определен период също ще може да се подават изцяло електронно, а потребителите ще посочват как искат да получат готовото удостоверение - електронно в портала, или на място в служба по вписвания. 


 
Коментари
 
Атанас Тасев - 22-01-2021 г. 11:23:58

Не става ясно(пропуснато е да се напише) при "получаването на място" какво се получава - документът на Е-Носител или Хартия Носител. Много е важно да се посочи и дали документът на Е-Носител къде ще се приеме и къде НЯМА да се приеме. Освен е важно да се посочи, дали мога да не предствям на НАКОГО (институция) подобен документ или той може да си го получи от Агенция по вписванията. Съобщението е ДОБРО, но според мене не е достатъчно информативно ( казани само само някои от нещата- "МОЖЕ", но както виждате, това не е достатъчно)

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Приходи & разходи & потребление за Q4

08:15 | 02-18-21 | 2284