EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Шести блок отново работи /снимки/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шести блок отново работи /снимки/

mail11:35 | 28.10.2015прегледи 9785 коментарикоментари 0


На 27 октомври завърши плановият годишен ремонт на шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”. Той бе включен в паралел с електроенергийната система на страната в 18:04  часа. Блокът е пуснат след извършена проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране.

В периода на плановия престой, започнал на 5 септември, са изпълнени необходимите ремонтни и надзорни дейности, профилактика на оборудването и системите на блока, като са обхванати над 7000 единици от конструкции и технологични системи. Реакторът е презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания.

В рамките на плановия годишен ремонт на шести блок са реализирани редица важни мероприятия и модернизации, насочени към продължаване на срока на експлоатация и към повишаване на топлинната мощност на реакторната инсталация до 104%. Най-мащабната от тях е уникалната операция по замяна и монтаж на нов статор на турбогенератора на шести блок. Съоръжението, с брутно тегло 370 тона, е най-тежкото единично оборудване в атомната централа. Всички дейности по подмяната на статора са изпълнени съгласно утвърдения график.

Констатираното на 21 октомври по време на изпитания на турбогенератора несъответствие на неговите характеристики с изискванията на заводската документация беше отстранено успешно с участието на специалисти от завода производител. Проведените повторни изпитания показаха добри резултати.

Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ “Козлодуй” – пети, работи с пълно натоварване на мощността.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg