EUR 1.9558
USD 1.6405
CHF 1.8066
GBP 2.1867
CNY 2.4940
you tube
mobile version

Швеция: 36 800 безработни за март

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швеция: 36 800 безработни за март

mail16:30 | 02.04.2020прегледи 9978 коментарикоментари 0


Очаква се шведската икономика да се свие с 4% тази година, тъй като пандемията от коронавирус засегна търсенето и предлагането, съобщи министърът на финансите Магдалена Андерсон, цитирана от Ройтерс.Подобен спад би отговарял на спада, отчетен през финансовата криза преди десетилетие. Правителството въведе редица мерки, включително субсидии за намаленото работно време, данъчни облекчения, гаранции за заеми и облекчено кандидатстване за социално подпомагане, за да смекчи удара от коронавируса. Въпреки това обаче Андерсон предупреди, че предстоят тежки времена, предаде БТА.

Наблюдаваме забавяне на растежа и повишаване на безработицата, каквито не сме виждали от финансовата криза, каза тя пред репортери. Икономическата криза ще ни засегне, допълни министърът. Очакванията са, че спадът тази година ще се равнява на отчетения при световната финансова криза през 2009 година, когато шведската икономика се сви с 4,2 на сто. Това не най-силното свиване на икономиката от над 50 години. Андерсон обаче се надява на по-бързо възстановяване, с растеж от 3,5 на сто през 2021 година. Очакваме възстановяване на икономиката през второто полугодие, каза тя.

Рекордните 36 800 души са били освободени от работа през март, което е над 10 пъти повече спрямо същия месец миналата година. Правителството предложи заеми и гаранции, като се очаква да увеличи разходите си с около 84 милиарда шведски крони (8,35 милиарда долара) тази година. Същевременно централната банка наля пари във финансовата система, предлагайки заеми на компании чрез банки на стойност 500 милиарда шведски крони и увеличи покупката на ценни книжа с 300 милиарда шведски крони.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg