EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Швейцария: Борсите загубиха преференции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцария: Борсите загубиха преференции

mail20:40 | 04.07.2019прегледи 517 коментарикоментари 0


Швейцарските фондови борси загубиха преференциалния си статус в ЕС заради провалилите се усилия на Брюксел и Берн да постигнат споразумение, предаде ДПА.
Повод за спора е така нареченото рамково споразумение, което ЕК обсъждаше миналата година с Швейцария, която не е член на ЕС, за регулиране на достъпа до пазара и движението на работна сила.
ЕС заплаши да не удължи статута на равнопоставеност на швейцарските фондови борси след 30 юни, ако Швейцария не подпише споразумението. Берн поиска миналата година допълнително време, но обяви преди няколко седмици, че се нуждае от разяснения в три области - защита на заплатите, регулация на държавната помощ и дефиниране на правата на гражданите на ЕС в Швейцария.
Без равнопоставеност на фондовите пазари борсовите търговци в страните от ЕС няма да могат да търгуват с швейцарски акции.
Преди крайния срок в неделя федералният департамент на финансите на Швейцария въведе нови мерки, за да защити фондовите си борси, като забрани борсите на ЕС да търгуват с швейцарски акции.
Тъй като тези акции повече няма да бъдат търгувани в ЕС, а главно в Цюрих, Швейцария вече няма да зависи от равнопоставеността на фондовия пазар на ЕС. Около 30 процента от големите играчи на Швейцарската фондова борса - включително Нестле (Nestle), Рош (Roche) и Новартис (Novartis) търгуват акциите си извън страната.
Рамковото споразумение ще принуди Швейцария да спазва някои регулаторни промени на ЕС и ще я обвърже с постановления на Съда на ЕС.
Берн иска да запази високите заплати в страната, да създаде някои изключения при свободното движение на хора и да запази известна независимост от юрисдикцията на Съда на ЕС.
Някои високопоставени лица в ЕС са загрижени, че позицията на Брюксел спрямо Швейцария ще даде сигнал на напускащата ЕС Великобритания преди преговорите с Лондон за отношенията след Брекзит. /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg