EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Чуждите банки в България - от медия на медия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чуждите банки в България - от медия на медия

mail14:10 | 02.02.2012прегледи 1935 коментарикоментари 0


Георги Ангелов, ikonomika.org
Чуждите банки са изтеглили от България 2.3 милиарда долара през третото тримесечие на 2011 – научаваме от в. Дневник, който цитира в. Сега, който цитира Дарик финанс, които пък са го взели от блога на Елена Маринова, която цитира Банката за международни разплащания (BTW, ако все още не четете блога на Елена, сега е моментът да започнете).
Данните на БМР са верни (макар и с леки разминавания в различните медии). Въпросът е какво точно отчитат тези данни – и то не е това, което се твърди в заглавията. Ето защо:
1. Данните на БМР са в долари, докато активите на банките в България са основно в евро и левове. Т.е. при всяка промяна на курса евро/долар се променят данните на БМР, без това да показва вливане или изтичане на средства от България.

През третото тримесечие експозицията на европейски банки в България е намаляла с 6.9% измерена в долари, но еврото е поевтиняло с 6.6% спрямо долара за същия период. Т.е. промяната в курса на долара спрямо еврото обяснява почти изцяло движението на експозицията.

Преди няколко тримесечия се наблюдаваше обратното – увеличаване с 4 милиарда долара на експозицията измерена от БМР, не защото чуждите банки са налели повече пари в България, а защото еврото поскъпваше (от средата на 2010 до март 2011 еврото поскъпна с цели 15%).

 2. Данните на БМР не отчитат парите, които чужди банки са дали на българските си дъщерни банки или са си взели обратно от тях. Данните на БМР отчитат активите на дъщерните банки в България и техните изменения.

Това поражда поне две изкривявания. Първо, ако една банка загуби пазарен дял в България (депозити и кредити), данните ще отчетат спад на експозицията в България независимо дали тази банка е изнесла или е внесла пари в България. Второ, може да се получи и обратното – една банка да изнесе средства от страната, но в същото време да увеличи пазарния си дял; данните на БМР няма да отчетат изнасянето на пари.

Конкретно, това означава, че ако си изтеглите парите от банка с чужд собственик и си ги внесете в една банка с български собственик, статистиката на БМР ще отчете, че има намаление на експозицията към страната. Но това не е изтичане на пари от страната – парите просто преминават от една в друга банка и си остават в страната.

Нещо повече, ако една банка с чужд собственик бъде продадена на български собственик, целият актив вече няма да се води чужда експозиция – т.е. експозицията към България ще намалее с тази сума, въпреки че банката си остава в България и няма никакво изнасяне на средства навън.

Накратко – внимание към методологията на данните преди да се правят заключения.

 


Тагове: банки, средства
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4265