EUR 1.9558
USD 1.7466
CHF 1.8363
GBP 2.1435
CNY 2.4689
you tube
mobile version

Чешката крона отличник в ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чешката крона отличник в ЦИЕ

mail09:32 | 08.01.2018прегледи 6315 коментарикоментари 0


През 2018 г. се очаква валутите на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) да продължат поскъпването си, водени от чешката крона, пише в свой анализ "Ройтерс".

Кроната и полската злота бяха най-добре представилите се валути в света през миналата година. И двете поскъпнаха с повече от 5% срещу еврото и с около 20% спрямо долара. Техните ръстове бяха много по-големи, особено за злотата, отколкото прогнозираха анализаторите преди една година.

Според ново изследване, проведено от 2 до 4 януари, кроната ще продължи пътя си нагоре, като ще поскъпне с 2,4% спрямо еврото до 24,95 крони за едно евро до края на 2018 г.

Злотата и унгарският форинт се очаква да поскъпнат с около 1% спрямо европейската валута през тази година до 4,13 злоти и съответно 307,5 форинта за едно евро през 2018 г. 

„Злотата и унгарският форинт поскъпнаха до нива, очаквани към края на годината. Тези ръстове са твърде резки, като се очаква валутите да се укротят в краткосрочен план", коментираха от DZ Bank.

В Унгария централната банка продължава да разхлабва паричната си политика преди изборите през април или май. Междувременно напрежението между Варшава и Брюксел, по отношение на реформите в съдебната система в Полша, може да окаже натиск върху злотата през следващите месеци.

„През цялата година кроната и злотата се очаква да повтарят силните резултати от миналата година", коментират анализатори.

Според тях основните фактори за валутните ръстове са стабилният ръст в региона и неговият основен търговски партньор, еврозоната, както и очакванията, че паричната политика ще се затегне в Европа.

Централната банка на Унгария едва ли ще повиши основната си ставка през тази и следващата година, но нейният икономически растеж и излишък по текущата сметка подкрепят форинта.

В Румъния, където силното нарастване на заплатите поражда безпокойство за икономическо прегряване, румънската лея не се очаква да се укрепи спрямо еврото тази година, след като през миналата година поевтиня с около 3% спрямо европейската валута.

Според проучването сръбският динар ще продължи да отслабва - с около 1,3% през тази година до ниво от 120 динара спрямо едно евро.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg