EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Четири нови фонда на БФБ София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Четири нови фонда на БФБ София

mail10:21 | 13.02.2018прегледи 10788 коментарикоментари 0


Търговията с дялове на нови 4 индексни борсово търгувани фонда започна на БФБ-София. Фондовете са: Expat Slovakia SAX UCITS ETF, Expat Slovenia SBI TOP UCITS ETF, Expat Hungary BUX UCITS ETF и Expat Croatia CROBEX UCITS ETF, и са създадени от управляващото дружество Експат Асет Мениджмънт ЕАД. Борсовите им кодове са съответно: SK9A, SLQX, HUBE и ECDC. Фондовете се търгуват в Сегмент борсово търгувани продукти на Основния пазар BSE на БФБ-София.

Новите фондове ще следват движението на основните индекси за акции на борсите в Словакия, Словения, Унгария и Хърватия.

„С новите фондове Борсата стана единствената платформа в региона, предлагаща пряка възможност за следване на представянето на толкова пазари от Централна и Източна Европа. Убедени сме, че това ще даде допълнителен тласък в ликвидността на капиталовия ни пазар.“, каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София по време на официалната церемония днес.

Номиналната стойност на един дял от фондовете е 1 евро. Вид на дяловете: безналични, поименни, свободно прехвърляеми.

Маркет-мейкър на емисиите е инвестиционният посредник БенчМарк Финанс АД. Максималният размер на отклонението в процент между котировките “купува“ и „продава“ (спред) е 5%. Минимална стойност на котировката в парично изражение към момента на въвеждането й е равностойността на 2 500 лв. в евро.

Преди повече от година и половина стартира търговията с първия идексен борсово търгуван фонд, този който следва SOFIX. В средата на януари започна търговията с други 4 индексни борсово търгувани фонда на БФБ-София, които следват индексите на борсите в Гърция, Румъния, Полша и Чехия. Така заедно с новите 4, броят на индексните борсово търгувани фондове на БФБ-София става 9. Предстои листването на последните два фонда, следващи основните индекси на Македонската и Белградската борса.

 


Тагове: фонда, БФБ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg