EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Челопеч с най-висока СМЗ = 2 178 лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Челопеч с най-висока СМЗ = 2 178 лв.

mail10:47 | 13.02.2020прегледи 1838 коментарикоментари 1


Картата на средната брутна заплата в нефинансовите предприятия по общини дава ясна представа за големите различия. Потвърждава се наблюдението, че общините с най-висока заплата в България не са големите областни центрове. Това става ясно от „265 истории за икономика” (www.265obshtini.bg), дългосрочна инициатива* на ИПИ, подкрепена от водещи български компании и сдружения на бизнеса.

Лидерите по заплати остават сравнително малки общини, в които има големи предприятия – основно в енергетиката и добивната промишленост. Икономическите центрове, които имат развита индустрия в своята периферия също имат много сериозна „тежест” на картата.

Най-високата средна месечна заплата в България за 2018 г. е в община Челопеч (2 178 лв.).

Следват Козлодуй (2 090 лв.), Раднево (1 910 лв.), Пирдоп (1 796 лв.), Девня (1 677 лв.) и Гълъбово (1 598 лв.). София-столица е едва на 8-мо място (1 554 лв.), а топ 10 се затваря от Панагюрище (1 445 лв.).

Високите заплати са в големите икономически центрове и тяхната периферия – особено периферните общини на София и Варна, в минната индустрия и съответно в малките общини от Средногорието, както и в общини с големи енергийни предприятия.

-------------------------------------

*„265 истории за икономика” (www.265obshtini.bg) е дългосрочна инициатива на ИПИ, подкрепена от водещи български компании и сдружения на бизнеса, която цели да повиши знанието и разбирането за развитието на 265-те общини в България. Страницата на инициативата, чрез своята интерактивна карта на България дава инструмент за достъпно и разбираемо представяне на голямо количество данни на общинско ниво. Всяка седмица екипът на ИПИ ще добавя нова общинска карта, която ще бъде придружена от кратък анализ, открояващ основните наблюдения и тенденции.

 „265 истории за икономика” се реализира с  подкрепа на водещи компании и сдружения на бизнеса в страната: Асарел-Медет, Дънди Прешъс Металс Челопеч, Българска стопанска камара (БСК), КЦМ 2000, EVN България и ЛИДЛ България. Медиен партньор на инициативата е Дарик радио.

 


 
Коментари
 
vladimir - 17-02-2020 г. 06:16:19

Въпреки големите заплати в Челопек ,това са трохите на Дънди прешъс ,милярдите от злато добито в България отиват в Канада .Да са живи и здрави канадците които ни ограбват !Да са живи и здрави българите да си дават богатствата и да се радват на трохите!Те дори не преработват концентрата в България ,а го изнасят.Грабете колкото можете , защото всичко си има край,пък после ще си намерите друга африканска страна да ограбвате.Такъв шанс като БГ рядко се отваря.В ненормандия,страната която е неспособна да разработва собствените си богатства и да се възползва от тях ,а ги отдава на други за да печелят,всичко е възможно.Да живее корупцията , некадърността ,предателството и бедността ,защото ако ги нямаше,няма да има богатства в Канада!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg